1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Suljetun Facebook-ryhmän suosio repesi ja synnytti Vorssankiäliset uutiset näyttämölle

Forssassa on tehty jonkinlaista teatterin historiaa, kun Vorssankiäliset uutiset -improvisaatio on noussut ennen näkemättömään suosioon. Esitykset on myyty loppuun jouluun asti jo nyt. Näytökset tekee Improvisaatioteatteri Neljäs Seinä ja forssalainen Susanna Drockila. Suosio perustuu suurelta osalta forssalaisten kiintymykseen Drockilan Vorssankiäliset uutiset -Facebook-ryhmään.

kulttuuri

Vorssankiälisten uutisten keskustelu Facebookissa (siirryt toiseen palveluun) kuvaa hyvin forssalaisten ajattelutapaa, kiintymysten kohteita ja jopa luonnetta: kiltteyttä, kärsivällisyyttä ja kykyä empaattisuuteen.

Vorssankiälisistä on tullut hyvä esimerkki sosiaalisen median kyvystä yhteisöllistää. Keskustelupalstalla on nykyisiä ja entisiä forssalaisia, jotka päivityksillään luovat oudon hauskasti mielikuvaa aidosta forssalaisuudesta.

Jos sinne joskus tuleekin jotain vihamielistä, jos on ollut huono päivä, niin kyllä se siellä äkkiä laitetaan järjestykseen

Susanna Drockila

Suljetun keskusteluryhmän suosio kasvoi lumipallon lailla. Oli vain ajan kysymys, kuka sen jalkauttaisi kaupungille ja milloin. Loppuvuodesta Vorssankiäliset uutiset muuttukin lihaksi Forssan teatterissa.

Käsistä lähtenyt suosio tuli sivuston luojalle, forssalaiselle Susanna Drockilalle täytenä yllätyksenä. Hänen piti alun perin perustaa vain pieni nurkka hauskuudeksi ja iloksi omalle lähipiirille.

– Meidän piti laittaa sinne arkisia sattumuksia ihan vaan vitsiksi. Mutta kun Vorssankiäliset uutiset oli kuitenkin julkinen ryhmä, sinne alkoi tulla porukkaa. Suuri ansio keskustelupalstan kasvamisesta ja suosiosta kuuluu sen jäsenille, jotka ovat laittaneet sinne valokuvia ynnä muuta. En minä sitä yksin olisi voinut tehdä, kiittelee Drockila.

– Kyllä siellä varmaan näkyy myös forssalaisten luonne ja myös huumorintaju. Forssalaisilla kun on aivan omanlaisensa, vähän kiero huumorintaju, hän kuvailee.

– Jos sinne joskus tuleekin jotain vihamielistä, jos on ollut huono päivä, niin kyllä se siellä äkkiä laitetaan järjestykseen.

Forssan teatteriin tulee Vorssankiäliset -uutisstudio

Ville Juhola Neljäs Seinä -improvisaatioteatterista innostui muutama kuukausi sitten ajatuksesta viedä Vorssankiäliset näyttämölle.

Susanna Drockila puolestaan oli samoihin aikoihin kieltäytynyt monesta runojen lausuntapyynnöstä. Kun tuli kutsu kirjoittaa teatterille, hän myöntyi.

– Tajusin, että tässä yhdistyvät teatteri ja kirjoittaminen, jotka ovat olleet lapsesta asti suuria rakkauksiani. Oli pakko sanoa juu.

Juholan mukaan Forssan teatterin näyttämö muutetaan isoksi uutisstudioksi.

Teatteri on tarkoitus muuttaa sellaiseksi jotta ihmiset kokevat, että tässä on tultu katsomaan lähetystä eikä perinteistä teatteriesitystä

Ville Juhola

– Itse asiassa koko teatteri on tarkoitus muuttaa sellaiseksi, että ihmiset kokevat, että tässä on tultu katsomaan lähetystä eikä perinteistä teatteriesitystä. Sisältö on hyvin uutislähetysmäinen.

Leikittelyä uutisilla ja sen versioilla

Näyttelijöillä on paljon erilaisia tapoja leikitellä uutisilla.

– Kun esimerkiksi Susanna on lukenut forssalaismurteella kirjoittamansa uutisen, niin me näyttelijät saatetaan luoda sama uutinen näyttämöllä. Yritämme luoda siitä meidän näköisemme uutisen, mutta kuuntelemme tarkasti alkuperäisen.

Sen jälkeen leikitellään yleisön kanssa. Voidaan kysyä esimerkiksi millainen improryhmän kohtaus olisi vaikkapa Aki Kaurismäen ohjaamana.

Sävy Forssan teatterilla tulee olemaan lämmin ja empaattinen, ja tarkoituksena on, että kaikilla on koko ajan hymy huulilla.

– Toivottavasti ihmiset myös katselevat ja kuuntelevat meitä tarkasti, sillä Susanna Drockilalta on tulossa todella huikeata settiä, Ville Juhola lupailee.

Lue seuraavaksi