1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Raadeltuja lampaita Toholammilla – suden kaatoluvan hakemista suunnitellaan

Toholammilta Keski-Pohjanmaalta on löytynyt tämän kuun aikana raadeltuja ja kuolleita lampaita. Yhdeltä tilalta on löydetty myös ylämaankarjan vasikka kuolleena. Riistanhoitoyhdistyksen mukaan tuhojen takana ovat sudet. Alueen metsästysseura aikoo hakea poikkeuslupaa suden kaatamiselle.

luonto

Toholammin riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Matti Honkonen kertoo, että tapaukset ovat sattuneet elokuun aikana. Kuolleita lampaita on pitkälle toistakymmentä.

– Jokunen viikko sitten Sykäräisissä yhdeltä lammastilalta löytyi ensiksi neljä kuollutta lammasta. Tämän lisäksi vahingoittuneista jouduttiin lopettamaan 4 aikuista ja 1 karitsa.

Honkosen mukaan tuhoja on tehty myös tiloilla Hirvikoskella ja Sahaperällä. Toisessa oli häiritty lampaiden lisäksi ylämaankarjaa. Yksi vasikka kuoli ja toista oli raadeltu.

– Nämä tuhot olivat suden tekemiä. Alueilta on löydetty suden jälkiä, ja yhden tilan lähellä on myös tehty näköhavaintoja susien liikkeistä.

Riistanhoitoyhdistys saa paljon yhteydenottoja susihavainnoista. Riistakamera on kuvannut alueella suden ja neljä pentua.

– Juuri hetki sitten kävin mittaamassa ja kuvaamassa yhdet jäljet. Ne olivat erään asumattoman talon pihalla.

Sykäräisten metsästysseuran puheenjohtaja Marko Isosaari kertoo, että tarkoituksena on hakea vahinkoperusteista poikkeuslupaa suden kaatamiselle.

Asiasta kertoi ensimmäisen Keskipohjanmaa-lehti.

Lue seuraavaksi