Tavoitteet törmäävät Euraasian unionissa – Moni maa ei näe vaihtoehtoa Venäjä-yhteistyölle

Venäjän, Kazakstanin ja Valko-Venäjän tulliliitto syvenee talousunioniksi. Aivan selvää ei ole, onko kyse vapaakaupasta vai jostakin muusta.

talous
Kartta
Yle Uutisgrafiikka

Euraasian unioni aloittaa toimintansa kolmen maan voimin ensi vuoden alussa. Unionin painotetaan olevan taloudellinen eikä poliittinen liitto.

Tosin Venäjälläkään, joka on kolmesta jäsenestä suurin, ei ole aivan selvää käsitystä siitä, mitä se talousunionilta odottaa. Venäjällä on ollut tavoitteita tehdä unionista poliittinen, mutta Kazakstanin johtaja Nursultan Nazarbajev ja Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka ovat torjuneet nämä pyrkimykset ainakin toistaiseksi.

– Maan johto perustelee, ettei muita vaihtoehtoja ole, kertoo yhteistyöperusteista professori Nargis Kassenova, joka johtaa Keski-Aasian tutkimuksen keskusta KIMEP-yliopistossa Kazakstanin suurimmassa kaupungissa Almatyssa.

Kazakstan on 17 miljoonan ihmisen maa. Euraasian unionissa on 170 miljoonan ihmisen markkinat. Tavoitteena on, kuten Euroopan unionissa, tavaroiden, palveluiden, pääoman ja työvoiman vapaa liikkuvuus. Tavaroiden vapaa liikkuvuus on jo pitkälti saavutettu maiden välisessä tulliliitossa.

Yhteisen historian myötä maat ovat tiiviissä yhteydessä toisiinsa, mutta vanhat ongelmat hidastavat Euraasian unionin kehitystä, arvioi Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Sean Roberts.

Armeniasta yhteys Lähi-itään

Itsenäisten valtioiden yhteisön jäsenet eli Ivy-maat ovat periaatteessa mahdollisia Euraasian unionin jäseniä. Venäjä haluaisi unionin laajenevan nopeasti, mutta Valko-Venäjä ja Kazakstan toppuuttelevat vauhtia.

Käytännössä jäseneltä vaaditaan muun muassa sitä, että maan budjetin alijäämä on alle kolme prosenttia ja valtionvelka alle puolet bruttokansantuotteesta. Myös inflaatiolle on rajoituksia.

Venäjän presidentti Vladimir Putin (oik.), Kazakstanin presidentti Nursultan Nazarbajev ja Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka Euraasian talousneuvoston kokouksessa Astanassa toukokuussa 2014.
Venäjän presidentti Vladimir Putin (oik.), Kazakstanin presidentti Nursultan Nazarbajev ja Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka Euraasian talousneuvoston kokouksessa Astanassa toukokuussa 2014.Michael Klimentyev / AFP / Lehtikuva

Ongelmat ovat Euraasian unionissa samoja kuin EU:ssa: Valko-Venäjällä on talousongelmia kuten esimerkiksi Kreikalla. Yhteisvaluutta ei ole Euraasian unionissa suunnitteilla.

Armenian odotetaan liittyvän Euraasian unioniin lähitulevaisuudessa. Sen kautta Venäjä toivoo yhteyttä Lähi-itään. Myös Kirgisia on keskeinen ehdokas. Liki kolmannes kirgiiseistä työskentelee Venäjällä.

Euraasian kehityspankin yhdentymistutkimuskeskuksen johtaja Jevgeni Vinokurov vertaa Euraasian unionia eteläamerikkalaiseen Mercosur-kauppavyöhykkeeseen.

– Se ei ole ollut menestystarina, mutta ei häviäjäkään, vaan jotain siltä väliltä, Vinokurov kuvailee.

Kazakstan harjoittelee WTO-jäsenyyttä varten

Kazakstanin viisi vuotta kestänyt jäsenyys tulliliitossa ja myöhemmin Euraasian unionissa nähdään maassa harjoitteluna Maailman kauppajärjestö WTO:n jäsenyyttä varten.

Tulliliiton aikana venäläisiä tuotteita on tuotu Kazakstaniin entistä enemmän, mutta kazakstanilaiset tuotteet eivät ole päätyneet merkittävästi suuremmissa määrin Venäjän markkinoille.

Kazakstanilaisyritysten mukaan ongelmia tulliliitossa on tuottanut muun muassa se, että Venäjä tukee kosolti omia yrityksiään. Professori Kassenovan mukaan unioni on tuonut kuitenkin jo menestystä esimerkiksi Kazakstanin auto- ja tekstiilialalle.

Tavallinen ihminen on kuitenkin huomannut hintojen nousun.

Ei ole selvää, johtuuko hintojen nousu tulliliitosta vai muusta maailman menosta.

Nargis Kassenova

– Se luo tyytymättömyyttä. Aivan selvää ei ole, johtuuko nousu tulliliitosta vai muusta maailman menosta, Kassenova kuvailee.

Venäjä on ollut Kazakstanille ikkuna maailmaan. Nykymaailmassa se ei kuitenkaan ole enää ainoa näköala.

– Kazakstan haluaa globaaleille markkinoille, Venäjällä on eri agenda, Kassenova huomauttaa.