Ukraina rajan yli tulleesta avustussaattueesta: Venäjän invaasio

Ukrainan hallinnon mukaan rajan yli on tullut luvatta 90 avustusrekkaa. Ukraina sanoo, ettei se aio käyttää voimaa venäläissaattuetta vastaan.

Ulkomaat
Rekkoja ylittämässä rajaa.
Venäjän avustussaattueen rekkoja ylittämässä rajaa 22. elokuuta.

Ukrainan hallinnon mukaan rajan aamupäivällä ylittäneet Venäjän avustusrekat ovat tulleet Itä-Ukrainaan ilman lupaa. Ukraina kertoo maahan tulleen 90 venäläisrekkaa, jotka päästettiin ajamaan rajan yli "provokaatioiden välttämiseksi".

Ukraina arvostelee Venäjän toimintaa kovin sanoin ja kutsuu rekkojen lähettämistä rajan yli invaasioksi. Ukraina kuitenkin sanoo, ettei se aio käyttää voimaa venäläissaattuetta vastaan.

– He tulivat Ukrainaan ilman lupaa tai Kansainvälisen Punaisen Ristin tai Ukrainan rajavartioston osallisuutta, sanoo Ukrainan armeijan tiedottaja Andrii Lysenko.

Punainen Risti ilmoitti aiemmin, ettei sen työntekijöitä ole saattueen mukana, sillä tilanne Itä-Ukrainassa on liian epävakaa, eikä järjestö saanut riittäviä turvallisuustakuita kriisin molemmilta osapuolilta.

Venäjän avustusrekat, joissa on kerrottu olevan muun muassa viljaa, sokeria, lastenruokaa, lääkkeitä, makuupusseja ja generaattoreita, lähtivat matkaan Moskovan alueelta viikko sitten tiistaina. Venäjän ulkoministeriö on syyttänyt Ukrainaa avustussaattueen "loputtomasta viivästyttämisestä".

Lähteet: AFP, Reuters