Lempäälästä on löytynyt vaarallista taigapunkkia

Turun yliopiston puutiaistutkijat kertovat löytäneensä Pirkanmaalta Lempäälästä taigapunkkia eli Siperian puutiaista. Taigapunkki on toinen Suomessa esiintyvä puutiaislaji, jonka tiedetään levittävän puutiaisaivokuumetta.

luonto
Taigapunkki
Taigapunkkia (kuvassa) ei erota paljain silmin tavallisesta puutiaisesta.Turun yliopisto

Taigapunkin on todettu kantavan siperiantyypin Tick-Borne Encephalitis eli TBE-virusta, jonka aiheuttama aivokuumetauti on vakavampi kuin yleisen puutiaisen. Taigapunkki levittää myös borrelioosia aiheuttavaa Borrelia-bakteeria yleisen puutiaisen tapaan.

Taigapunkin esiintymisalueet Suomessa ovat hyvin yksittäisiä, joskin myös systemaattinen kartoitus on ollut vajavaista.

Aikaisemmin taigapunkkia on löydetty viideltä paikkakunnalta; Pohjois-Karjalan Ilomantsin ja Kainuun Kuhmon lisäksi Pohjois-Pohjanmaalta Simosta sekä Pohjanmaalta Kokkolan rannikolta ja Närpiöstä, kertoo Turun yliopiston tiedote.

Etsinnöistä huolimatta puutiaista ei ole vielä löydetty Varsinais-Suomesta.

Taigapunkin elintavat ovat samankaltaiset kuin tavallisenkin puutiaisen. Taigapunkin on kuitenkin todettu selviytyvän paremmin kylmissä ja karuissa olosuhteissa.

Turun yliopiston tiedotteen mukaan taigapunkki on itäinen laji, jota on löydetty Venäjän Karjalasta jo 1950-luvulla. Laji on vuosien aikana runsastunut, ja sen esiintymisalue on laajentunut Laatokan rannalle Sortavalaan asti.