Yhteishaun muutos pullautti hakijoita pihalle

Hallituksen linjaus varata yhteishakumenettely etupäässä peruskoulun päättäneille on hämmentänyt toista ammatillista tutkintoa havittelevia. Kun nuori voi yhteishaussa hakea paikkaa valtakunnallisella nettilomakkeella, ammattialan vaihtaja on joutunut etsiytymään uusiin opintoihin omatoimisesti. Opetushallituksesta todetaan, että kansalliset hakumenettelyt täydentyvät vähitellen.

Kotimaa
Koulutusyhtymän kyltti Ammattiopiston edustalla.
YLE / Petri Puskala

Tänä syksynä useissa ammatillisissa oppilaitoksissa on tavallista enemmän täyttämättömiä opiskelupaikkoja. Esimerkiksi Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymässä on poikkeuksellisesti vapaana vielä nelisenkymmentä nuorisoasteen paikkaa. Koulutussuunnittelija Riikka Vilmi toteaa, ettei kyse ole yhtäkkisestä koulutuksen epäsuosiosta.

– Ilmiö on näkynyt koko maassa. Kyse on yhteishaun muutoksesta, jossa tutkinnon jo suorittaneet eivät ole enää voineet hakea sitä kautta opiskelemaan. Toista tutkintoa haluavat ovat kyllä huomanneet, ettei yhteishaku ole heitä varten. Sitä he eivät kai ole huomanneet, että erillishaussa he kyllä voivat hakea, valottaa Vilmi.

Toista tutkintoa haluavat ovat kyllä huomanneet, ettei yhteishaku ole heitä varten. Sitä he eivät kai ole huomanneet, että erillishaussa he kyllä voivat hakea.

koulutussuunnittelija Riikka Vilmi

Omatoimisuus tarpeen

Tarkoitus on, että toista tutkintoa tavoitteleva hakeutuu ammatillisiin aikuisopintoihin. Hän voi myös tavoitella niitä nuorisoasteen paikkoja, joita peruskoulusta hakeneilta on jäänyt yli.

Ongelmana on se, että noille paikoille ei ole valtakunnallista nettihakua. Niiden pariin päästäkseen on oltava omatoiminen ja etsiydyttävä kunkin oppilaitoksen nettisivuille.

Peruskoulun päättäneiltä ylijääneistä nuorisoasteen opiskelupaikoista saa viitteitä tarkistamalla, mitä paikkoja kunkin oppilaitoksen nettisivuilla on lukukauden alkaessa vielä vapaina.

Opetushallituksen opiskelijavalinta-yksikön päällikkö Ritva Sammalkivi toteaa, että hakijan kannalta parasta olisi, jos paikkojen hakuun olisi yhden luukun periaate. Hänen mukaansa netinvaltakunnallisia koulutuspalveluita (siirryt toiseen palveluun)kehitetään vähitellen. Vuodenvaihteessa niiden piiriin piiriin saadaan vaiheittain ammatillinen aikuiskoulutustarjonta ja sähköiset hakupalvelut.

Paikkoja vapaana

Oulun eteläisessä toimivassa Jokilaaksojen koulutusyhtymässä on tänä syksynä vapaita paikkoja metalli-, puu- ja vaatetusalalla. Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymässä on vapaita hajapaikkoja likimain kaikilla koulutusaloilla. Näitä paikkoja voi kysellä myös sellainen, jolla on jo toisen asteen paperit kädessään.

Viime vuonna Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymässä nuorten ammatillisiin opintoihin hakijoista kymmenen prosenttia oli heitä, joilla oli jo yksi ammatillinen tutkinto taskussaan.