Hyppää sisältöön

Psykologi: Suomalaiset ovat urheilukansaa – mutta vain voiton hetkellä

Epäonnistumiset eivät kuulu kansan kollektiivisiin tunteisiin. Tappion hetkellä urheilja jää usein yksin.

Kuva: Lehtikuva

Menestys keihäänheiton EM-kisoissa on saanut monet tuntemaan, että koko Suomi olisi voittanut kultaa. Huippu-urheilukoordinaattori, sosiaalipsykologi Johanna Tikkanen tunnistaa ilmiön.

– Parhaimmillaanhan urheilu on tätä. Kyseessä on suomalaisille tärkeä laji ja Antti Ruuskanen on mielenkiintoinen, ulospäinsuuntautunut persoona. Tällaisesta on helppo innostua.

Suomalaiset ovat menestyshullua kansaa.

Aina menestystä ei kuitenkaan tule, vaikka odotukset olisivat korkealla. Huonoimmillaan suomalainen urheilukansa onkin Tikkasen mukaan juuri tappion hetkellä.

– Sanotaan, että suomalaiset ovat urheilukansaa. Sanoisin ennemminkin, että suomalaiset ovat menestyshullua kansaa. Urheiluun kuuluvat epäonnistumiset eivät ole kovin kollektiivisia, ja urheilija on usein yksin epäonnistumisensa kanssa.

Tikkanen toivoo, että etenkin suomalainen media tarkastelisi urheilua myös yksilön näkökulmasta, ja myös kisatulosten taustalta käsin.

– Kisoissa näemme vain jäävuoren huipun. Taustalla on valtavasti töitä, vuosien harjoittelua ja elämän uhraamista urheilua varten. Silti tärkeissä kisoissa voi tulla epäonnistuminen. Se on erittäin raadollista.

Sankarin viitta voi karista harteilta nopeasti

Epäonnistumisten varalle valmentautuminen on Tikkasen mukaan aina haastavaa.

– Kokemushan tässä asiassa on tärkeintä. Vaikka kuinka hyvin urheilijoita preppaisimme, paras apu hänelle on, kun hän itse kokee menestymisen – tai vaihtoehtoisesti tyhjän lentokentän, jossa kukaan ei ole vastassa. Sitäkin urheilu välillä on.

Tikkanen muistuttaa, että kansan ihaileman urheilusankarin viitta saattaa karista harteilta nopeastikin, mikäli menestys ei jatku. Ja pitkäksi aikaa tilanteesta ei voi jäädä nauttimaan, sillä edessä on aina uusia kisoja, joita varten täytyy harjoitella.

– Voihan se vaikuttaa hullun hommalta. Mutta kilpaurheilu on monella tapaa rinnastettavissa työelämään. Ja lisäksi urheilijan täytyy nauttia siitä mitä tekee, itsensä likoon laittamisesta ja rajojen hakemisesta.

Nuoria urheilulupauksia Pohjois-Savon urheiluakatemiassa ohjaava Tikkanen tietää, että suomalaisurheilijoiden arvokisamenestys tuo aina uutta intoa myös tulevaisuuden tekijöihin.

 – Kyllä se tuo paljon uskoa omaan tekemiseen. Ajatellaan, että jos joku onnistuu, on se mahdollista myös minulle.