1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin trailerista kasvoi netti-ilmiö: "Hieman yllätti"

Elokuvafestivaalin taiteellista johtajaa ei haittaa, että traileri on saanut itse tapahtumaa enemmän huomiota.

kulttuuri
Kuvankaappaus Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin trailerista tapahtuman YouTube-kanavalla.
Kuvankaappaus Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin trailerista tapahtuman YouTube-kanavalla.Rakkautta & Anarkiaa / YouTube

Maanantaina julkaistu Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalin traileri on kasvanut internetissä suorastaan ilmiöksi. Nalle Sjöbladin ohjaamaa humoristista traileria on perjantai-iltapäivään mennessä katsottu yli satatuhatta kertaa YouTube-videopalvelussa.

– Kyllähän suosio hieman yllätti. Toisaalta se oli meidän mielestä Nalle Sjöbladilta niin nappiin onnistunut duuni, että uskoimme sen kyllä herättävän hilpeyttä ja huomiota, elokuvafestivaalin taiteellinen johtaja Pekka Lanerva kertoo.

Mainosvideo jäljittelee netissä jo vuosikausien ajan levinneitä Hitler kuulee -parodiavideoita, joissa saksalaisen Perikato-elokuvan kohtauksia on tekstitetty uusiksi kommentoimaan ajankohtaisia aiheita. Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin trailerissa esiintyy Adolf Hitlerin sijaan ruotsia puhuva Mannerheim, joka raivostuu oman suurelokuvansa kariutumisesta.

– Mehän emme ikinä anna mitään ohjeita tai erityistoivomuksia trailerin sisällöstä. Annamme taiteilijalle täysin vapaat kädet, ja se on osoittautunut kaikkein parhaaksi ratkaisuksi, Lanerva kertoo.

Traileri on alkanut elää verkossa omaa elämäänsä, kun sille on luotu lukuisia videovastineita. Videot ovat keränneet tuhansia katsojia ja herättäneet runsaasti keskustelua mm. sosiaalisessa mediassa.

Nettihitti talkootyöllä

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin trailerit on jo usean vuoden ajan toteutettu vapaaehtoisvoimin. Pekka Lanervan mukaan trailerille löytyy joka vuosi runsaasti innokkaita tekijöitä.

– Näyttelemimen ja käsikirjoittaminen ovat saaneet olla eri tavalla räiskyviä, kuin vaikka mainosmaailmassa yleensä. Mekin pidämme tätä vähemmän mainostrailerina ja enemmän nuoren tekijän omana lyhytelokuvana.

Festivaalin taiteellista johtajaa ei myöskään haittaa, että festivaalin traileri on saanut tapahtumaa enemmän huomiota.

– Tässä on se hyvä tilanne, että elämme vasta elokuuta ja festivaaliin on kuukausi aikaa. Ehdimme tehdä aika paljon muutakin festivaalihuomion herättämiseksi.

Helsinki International Film Festival - Rakkautta & Anarkiaa järjestetään Helsingissä 18.-28. syyskuuta.

Lue seuraavaksi