Jokainen meistä voi luovuttaa kehonsa tieteelle – opiskelijoille aito ruumis on tärkeä harjoittelukappale

Lääketieteen opiskelijat harjoittelevat tulevaan ammattiinsa ihmisten ruumiilla. Turun yliopistolla luovutettujen ruumiiden nykytilanne on anatomian professorin mukaan hyvä, sillä kylmätilatkaan eivät riitä säilyttämään kaikkia luovutuksia.

tiede
Nainen näyttää aivoja lääketieteen opiskelijoille laboratoriossa.
Pasi Mäenpää / Yle

Turun yliopistolta löytyy vajaat kaksituhatta asiakirjaa, joissa henkilö on päättänyt luovuttaa ruumiinsa lääketieteen opiskelulle kuolemansa jälkeen. Mahdollisuus harjoitella oikealla ihmisruumiilla on opiskelijoille merkittävä etu.

– Nämä asiakirjat ovat vuosikymmenten ajalta. Vuosittain näitä lahjoituksia tulee ehkä parisenkymmentä uutta. Tämän asiakirjan laatimisen ja ruumiin luovutuksen välillä voi kestää vuosikymmeniäkin, kertoo anatomian professori Juha Peltonen.

Surutyö tehdään ensin

Mikäli ihminen päättää luovuttaa ruumiinsa tieteelle, hän ottaa yhteyttä yliopistoon. Solu- ja anatomian oppiaineen siivestä lähetetään luovuttajalle kaikki mahdolliset asiakirjat sekä ruumiinluovutusasiakirja.

– Näin se sujuu useimmiten. Joskus henkilöt osaavat tulla tänne, ja sitten ohjataan sihteerin puheille täyttämään niitä asiakirjoja. Useimmiten on niin, että ihminen haluaa pientä harkinta-aikaa. Vaikka hän on tehnyt päätöksen, ei ihan siltä seisomalta kirjoita nimeään alle.

Ihmisen aivot asetettuna tutkimusastiaan.
Lääketieteen opiskelijat totuttautuvat ruumiisiin käsittelemällä aluksi vain aivoja.Pasi Mäenpää / Yle

Mikäli ruumiis tulee tieteen käyttöön, pidetään sille ensin muistotilaisuus. Peltonen pitää tätä käytäntöä hyvänä. Tällöin omaiset pääsevät jättämään hyvästit läheiselleen ja aloittamaan surutyön.

Muistotilaisuuden jälkeen ruumis siirtyy lääketieteen käyttöön. Käyttöaika yhdelle ruumiille vaihtelee.

– Sanoisin, että yleinen kesto on noin vuodesta puoleentoista vuoteen. Koetamme välttää pidempiä aikoja.

Työssä on kaiken aikaa mukana vainajan kunnioittaminen. Eri ruumiiden osia ei sekoiteta keskenään. Lopulta vainaja tuhkataan ja haudataan.

Käytäntö on hyvä opettaja

Peltonen pitää harjoittelua todellisilla ruumiilla oleellisena osana lääketieteen koulutusta.

– Opiskelijat ovat lukeneet, missä kohtaa verisuonien pitäisi kulkea, mutta kun he löytävät sen, se jää paljon paremmin mieleen. Etukäteen ei voi koskaan aivan varmaksi olettaa, missä kohtaa joku valtimo kulkee.

Useimmiten on niin, että ihminen haluaa pientä harkinta-aikaa.

Turun yliopiston anatomian professori Juha Peltonen

Luovutettujen ruumiiden kanssa raja tulee vastaan yliopiston säilytystilojen kanssa. Kylmätilat eivät riitä säilyttämään kaikkia tarjolla olevia luovutuksia. Peltonen onkin tyytyväinen nykytilanteeseen.

– En suoranaisesti suosittele niitä, mutta olen hyvin kiitollinen kaikille, jotka tekevät näitä testamentteja. Niiden perusteella muodostuu hyvin merkittävä osa meidän opetuksestamme.