Poliisi pidättänyt useita Fergusonin rotumellakoista raportoineita toimittajia

Ainakin 15 toimittajaa ja valokuvaajaa pidättänyttä Missourin poliisia arvostellaan lehdistönvapauden loukkaamisesta.

media
Ihmiset osoittivat mieltään Michael Brownin surman johdosta Fergusonissa, Missourissa, 21. elokuuta.
Ihmiset osoittivat mieltään Michael Brownin surman johdosta Fergusonissa, Missourissa, 21. elokuuta.Larry W. Smith / EPA

Toimittajien kohtelu Missourin rotumellakoiden yhteydessä herättää arvostelua lehdistönvapauden loukkaamisesta. Fergusonin pikkukaupungin kaduilla partioineet poliisit ovat pidättäneet ainakin 15 toimittajaa ja valokuvaajaa, jotka ovat raportoineet 18-vuotiaan pojan ampumisen nostattamista levottomuuksista.

Lisäksi poliisin kerrotaan uhanneen useita muita toimittajia pidätysselliin joutumisella yrittäessään saada nämä pysymään tiukasti rajatulla alueella.

– En ole koskaan aiemmin ollut tilanteessa, jossa kaikki toimittajat pakotetaan erityiselle alueelle, vaikka kadut ovat avoinna liikenteelle, kummastelee pidätetyksi joutunut Getty Images -kuvatoimiston valokuvaaja Scott Olson ruotsalaisen uutistoimisto TT:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Pidätettyjen joukossa on ainakin kolme saksalaista toimittajaa.

– Tämä oli uusi kokemus. Olen ollut lukuisilla konfliktialueilla, mutta joutuakseni pidätetyksi ja poliisin huonosti kohtelemaksi minun oli tultava Fergusoniin, kirjoittaa Die Weltin toimittaja (siirryt toiseen palveluun) Ansgar Graw

Toimittajia pidätettiin vielä senkin jälkeen, kun presidentti Barack Obama oli maanantaina painottanut, että median on saatava raportoida Fergusonin tapahtumista ilman esteitä.

Levottomuudet St. Lousin lähettyvillä sijaitsevassa Fergusonissa alkoivat sen jälkeen, kun valkoihoinen poliisi ampui kaksi viikkoa sitten aseettoman mustan nuorukaisen kadulle. Tiedot ampumiseen johtaneista tapahtumista ovat ristiriitaisia. Viranomaisten mukaan poliisi pysäytti keskellä katua kävelleen Michael Brownin ja ampui nuorukaisen tämän hyökättyä poliisin kimppuun. Joidenkin silminnäkijähavaintojen mukaan poliisi avasi tulen, kun Brown oli nostanut kätensä ylös antautumisen merkiksi.