Filatov vs. Räty – Kuinka paljon on vähän?

Oikeiston ja vasemmiston edustajien välillä on erilainen näkemys siitä, koskisiko lapsilisäleikkauksen korvaus riittävän suurta osaa suomalaisista.

Kotimaa
Laura Räty ja Tarja Filatov.
Laura Räty ja Tarja Filatov.Trond H. Trosdahl / Lehtikuva ja Jyrki Lyytikkä / Yle

Valtiovarainministeri Antti Rinteen (sd.) esittämä lapsilisäleikkauksen korvaus jakaa hallituspuolueiden edustajia.

Sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok.) arvostelee esitystä Verkkouutisissa sanomalla, että ehdotuksen mukainen verovähennysoikeus kohdentuisi liian pieneen osaan vanhemmista.

Rinteen mallissa täyden verovähennyksen saisi alle 2 100 euron tuloilla. Yli 2 600 euroa tienaavat eivät vähennystä enää saisi. Rädyn mukaan riittävän moni ei hyötyisi Rinteen mallin mukaisesta kompensaatiosta.

– Kuinka moni suomalainen löytää itsensä ryhmästä, joka tienaa alle 2 100 euroa tai 2 600 euroa, Räty kysyy Verkkouutisissa.

Sosiaalidemokraattien kansanedustaja Tarja Filatov tyrmää Rädyn arvion Hämeen Kaiku -lehdessä julkaistussa blogissaan. Filatovin mukaan Rinteen esittämä verovähennys koskisi noin puolta miljoonaa suomalaista.

– Ei ihan pieni joukko. Sanotaan, että politiikassa ei ole eroja, mutta pelkästään tämä lapsilisän kompensaatiokeskustelu osoittaa sen, että kyllä on, Filatov kirjoittaa.

Filatov perustaa laskelmansa Tilastokeskuksen ansiotilastoihin.

Räty painottaa, ettei kokoomuksella ole toistaiseksi yhteistä linjaa lapsivähennysmalliin. Se muodostetaan hänen mukaansa syksyn budjettiriihen jälkeen.

Filatovin mukaan kompensaation ideana on korvata lapsilisäleikkauksesta aiheutuva menetys heille, jotka korvausta kipeimmin tarvitsevat.

– Sosiaaliministerin kannattaisi tutustua paremmin maamme pienituloisiin. Jos taas halutaan pitää kiinni kompensaation universaaliudesta, kannattaa perua koko leikkaus, Filatov kirjoittaa.