Jäävettä kipataan nyt niskaan urakalla – some-villitys poiki miljoonalahjoitukset ALS-tutkimukseen

Parantumattoman lihassairauden tutkimukseen on saatu alle kuukaudessa yli 40 miljoonaa euroa. Vettä ovat kaataneet päälleen muun muassa ex-presidentti George W. Bush, Microsoftin perustaja Bill Gates, laulaja Justin Timberlake ja tv-juontaja Oprah Winfrey.

viihde
Mercedes-AMG:n brittikuljettaja Lewis Hamilton ennen Belgian formula-ajoja 22. elokuuta.
Brittikuljettaja Lewis Hamilton otti jäävettä niskaansa ennen Belgian F1-kilpailua 22. elokuuta.Nicolas Lambert / AFP / Lehtikuva

Sosiaalisessa mediassa varsinaiseksi villitykseksi viime viikkoina nousseet Ice bucket challenge -videot ovat tuoneet Yhdysvaltain ALS-järjestölle alle kuukaudessa yli 40 miljoonan euron lahjoitukset. Rahaa on lahjoittanut yli miljoona ihmistä. Järjestö käyttää varat parantumattoman lihassairauden tutkimukseen ja sairastuneiden tukemiseen.

– Tällaista lahjoitusten määrää ei todennäköisesti ole nähty Yhdysvalloissa koskaan aiemmin muulloin kuin katastrofitilanteissa, sanoo ALS-järjestön tiedottaja Carrie Munk.

Villityksessä ihmiset haastavat toisiaan kaatamaan päälleen ämpärillisen jäävettä ja kuvaamaan tapahtuman videolle seuraavien 24 tunnin aikana. Alkuperäisenä ajatuksena oli, että haasteesta kieltäytyneet lahjoittaisivat rahaa ALS-tutkimukseen. Pian ihmiset ryhtyivät kuitenkin tekemään molemmat.

Valtavaksi ilmiöksi paisuneen haasteen alullepanijasta ei ole täyttä varmuutta, mutta se saattoi lähteä liikkeelle ALS-tautia sairastavan bostonilaismiehen kaveripiiristä.

Ilmiötä on lietsonut se, että haasteeseen ovat tarttuneet varsinkin julkisuuden henkilöt. YouTube-videopalvelusta (siirryt toiseen palveluun) löytyvillä haastevideoilla vettä saavat niskaansa esimerkiksi Yhdysvaltain entinen presidentti George W. Bush, tv-juontaja Oprah Winfrey, näyttelijä Zac Efron, Microsoftin perustaja Bill Gates, laulajat Justin Timberlake ja Lady Gaga sekä formulakuljettaja Lewis Hamilton.

Foo Fighters -yhtyeen Dave Grohl ottaa videolla jäävedet päälleen Carrie-kauhuelokuvan hengessä. Laulaja Carrie Underwoodille ei riitä ämpäri, vaan hän saa vedet päälleen traktorin kauhasta.

Laulaja Justin Bieber on haastanut miljoonien faniensa lisäksi presidentti Barack Obaman ottamaan osaa vesihaasteeseen. Obama on kieltäytynyt ja tyytynyt tekemään rahalahjoituksen.

ALS eli amyotrofinen lateraaliskleroosi on sairaus, jossa lihaksisto surkastuu lihaksia käskyttävien liikehermojen tuhoutuessa. Sairauden syytä ei vielä tunneta. Suomessa tautia sairastaa noin 350 ihmistä. Tauti on miehillä jonkin verran yleisempi kuin naisilla.

Yksi tunnetuimmista ALS:ää sairastavista on fyysikko Stephen Hawking, jolla tauti todettiin jo vuosikymmeniä sitten. ALS-järjestön Carrie Munk iloitsee lahjoitusten ohella siitä, että ilmiö lisää tietoisuutta melko harvinaisesta taudista.

Lähteet: AP