Itar-Tass: Koko avustussaattue saapunut Luhanskiin

Länsimaat tuomitsevat venäläisen avustussaattueen rajanylityksen. Venäläinen uutistoimisto Itar-Tass kertoo, että kaikki kuorma-autot ovat päässeet perille Luhanskiin ja lastin purkaminen on aloitettu.

Ulkomaat
Ensimmäiset Venäjän avustusrekat odottivat Ukrainan rajalla 22. elokuuta.
Venäläisten tiedotusvälineiden mukaan avustussaattue on jo Ukrainan Luhanskin alueella.

Paikallisviranomaisten mukaan kaikki venäläisen avustussaattueen kuorma-autot ovat saapuneet perille Luhanskin kaupunkiin, venäläinen uutistoimisto Itar-Tass kertoi perjantai-iltana.

Kaupungin hallinnon tiedottaja kertoi Itar-Tassille, että lastin purkaminen on alkanut, ja kun se saadaan päätökseen, avustustarvikkeita aletaan jakaa Luhanskin asukkaille. Hän ei sulkenut pois sitä, että osa avustustarvikkeista lähetettäisiin myöhemmin separatisteille.

Ukrainan mukaan ensimmäiset kuorma-autot ylittivät Venäjän ja Ukrainan välisen rajan perjantaina aamupäivällä.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu perjantaina iltakymmeneltä Suomen aikaa käsittelemään saattueen rajanylitystä. Venäjän YK-suurlähettiläs Vitali Tšurkin sanoi ennen kokousta, että Venäjä toivoo Punaisen Ristin osallistuvan avustustarvikkeiden jakamiseen Itä-Ukrainassa.

Euroopan unioni, Yhdysvallat ja sotilasliitto Nato ovat tuominneet jyrkkäsanaisesti Venäjän Itä-Ukrainaan lähettämän saattueen.

Ukraina: Lastista ei tietoa

Ukrainan ulkoministeriö ilmoitti perjantaina, että Ukrainalla tai Punaisella Ristillä ei ole varmuutta kuorma-autojen lastista. Punainen Risti kieltäytyi saattamasta kuljetusta, koska se ei saanut riittäviä turvatakuita.

EU:n ulkopoliittisen edustajan Catherine Ashtonin tiedottaja sanoi perjantaina, että EU tuomitsee saattueen lähettämisen ilman Punaisen Ristin saattajia ja Ukrainan lupaa.

– Kehotamme Venäjää pyörtämään päätöksensä, tiedottaja Sebastien Brabant sanoi.

Yhdysvaltojen puolustusministeriö Pentagon vaati niin ikään Venäjää vetämään saattueen heti takaisin.

– Venäjän ei pitäisi lähettää ajoneuvoja, ihmisiä tai minkäänlaista rahtia Ukrainaan ilman Kiovan nimenomaista lupaa, ei humanitaarisen saattueen tekosyyllä tai millään muullakaan verukkeella, Pentagonin tiedottaja, kontra-amiraali John Kirby kertoi.

Myös sotilasliitto Naton mukaan saattueen rajanylitys rikkoo julkeasti Venäjän kansainvälisiä sitoumuksia. Lisäksi Nato syytti Venäjää siitä, että se on ampunut tykistöllä Ukrainan hallituksen joukkoja rajan yli ja myös Ukrainan rajojen sisällä.

Putin Merkelille: Lisäviivästyksiä olisi ollut "mahdoton hyväksyä"

Kremlin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin keskusteli perjantaina Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa puhelimitse. Putin sanoi Merkelille, että Venäjä päätti lähettää saattueen, koska lisäviivästyksiä humanitaarisen avun toimittamisessa olisi ollut "mahdoton hyväksyä".

Venäjän hätätilaministeriö lähetti noin 270 kuorma-auton avustussaattueen Ukrainan rajalle 12. elokuuta. Venäjän mukaan autoissa on yhteensä 2 000 tonnia avustustarvikkeita, kuten ruokaa, lääkkeitä, makuupusseja ja generaattoreita.

Lähteet: AFP, AP, Itar-Tass, Reuters