1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Näkökulma: Kuva yhteisestä ongelmastamme

Perheväkivalta ei ole koskaan yksityisasia, kirjoittaa Ylen toimittaja Kimmo Ohtonen näkökulmassaan.

Kimmo Ohtonen. Kuva: Yle

Helsingissä vielä pari viikkoa esillä olevan World Press Photo -näyttelyn yksi kuva (siirryt toiseen palveluun) on herättänyt keskustelua journalismin vastuusta ja etiikasta.

Kuvajournalisti Sara Naomi Lewkowicz seurasi 19-vuotiaan Maggien elämää tämän kahden lapsen ja uuden poikaystävän kanssa. Projektinsa aikana Lewkowicz joutui yllättäen todistamaan, kuinka Maggien poikaystävä pahoinpiteli hänet tämän lasten silmien edessä.

Lewkowiczin kuvasarja tilanteesta voitti arvokkaan World Press Photo -kilpailun toisen palkinnon ajankohtaisten aiheiden kategoriassa. Yhdessä kuvasarjan kuvista Maggien miesystävä hyökkää raivokkaan näköisenä hänen kimppuunsa. Taustalla naisen kaksivuotias tytär itkee hädissään. Lapsi yrittää tasajalkaa hyppimällä saada pahan loppumaan.

Pahan, josta hän ei vielä ymmärrä juuri mitään. Pahan, joka terrorisoi meillä Suomessakin tuhansien lapsien elämää joka päivä.

On sinänsä tärkeää analysoida sitä, onko kuvajournalisti toiminut eettisesti taltioidessaan perheväkivaltaa siihen kuitenkaan puuttumatta, varsinkin kun tapahtumahetkellä paikalla oli lapsia. Vastuullinen ja eettinen toiminta on koko journalismin perusta.

Uskon kuitenkin että taltioimalla totuudenmukaisesti Maggien perhe-elämää väkivaltaisen miehen kanssa Lewkowicz toimi tilanteessa oikein. Tilanteessa, jossa moni meistä olisi pelosta halvaantuneena kyvytön tekemään yhtään mitään.

Lewkowicz ymmärsi yhteiskunnallisen tehtävänsä ja taltioi rikoksen toista ihmistä kohtaan. Näin journalisti voi vaikuttaa asioihin, auttaa kanssaihmisiä ja puolustaa lasten oikeuksia.

Tapahtumailtana Maggien miesystävä pidätettiin ja myöhemmin hän tunnusti syyllistyneensä perheväkivaltaan. Hän on edelleen vankilassa ja valokuvaaja Lewkowiczin mukaan Maggiella menee nyt paremmin.

Ilman Lewkowiczin läsnäoloa ja kuvallista panosta Maggie saattaisi vieläkin olla yhdessä tämän väkivaltaisen miehen kanssa.

Vanhan totuuden mukaan valokuva voi muuttaa maailmaa. Uskon, että Sara Naomi Lewkowiczin kuva on juuri sellainen. Meidän pitää vain nähdä sen visuaalisen ja kulttuurillisen pinnan läpi.

Silloin voimme nähdä, että kuvassa ei ole ainoastaan yksi kotonaan itkevä pieni lapsi. Kuvassa ovat kaikki maailman lapset, jotka kärsivät perheväkivallan seurauksena.

Maggien pienen tyttären kyynelten ja pelon värjäämät kasvot ovat sydäntäsärkevä näky, sillä ne ovat armoton muistutus siitä, miten eri puolilla maailmaa ja Suomea lapset todistavat tai kokevat perheväkivaltaa. Tälläkin hetkellä joku itkee yhtä epätoivoisesti kuin Maggien lapsi ja toivoo pahan loppuvan.

Loppuuko se? Kyynikko toteaisi, että perheväkivaltaa on aina ollut ja tulee aina olemaan. Ehkä siten on helpompi olla ajattelematta koko asiaa.

Tuhannet lapset kärsivät kotonaan tälläkin hetkellä, koska valtavaan tabuun nimeltä perheväkivalta ei ole vieläkään pystytty puuttumaan. Lapset kärsivät, kun perheväkivallasta tietoiset aikuiset kääntävät ongelmalle selkänsä, koska he eivät halua puuttua muiden ’yksityisasioihin’.

Perheväkivalta ei kuitenkaan ole yksityisasia. Perheväkivallasta kärsivä lapsi ei ole yksityisasia. On meidän kaikkien yhteinen asia ja kunniatehtävä, auttaa niitä aikuisia ja lapsia, jotka eivät muuten saisi apua.

Lewkowiczin valokuvan takia Maggie ja hänen kaksi lastaan saivat apua ja toivottavasti paremman elämän. Ei anneta tämän kuvan tarinan ja sen syvimmän merkityksen unohtua, kun World Press Photo -näyttely jatkaa parin viikon päästä matkaansa Helsingistä toiseen kaupunkiin.

Tämä kirjoitus on pyyntö. Jos todistat tai tiedät lasten tai perheen kärsivän perheväkivallasta, tee niin kuin kuvajournalisti Sara Naomi Lewkowicz oman osaamisensa kautta. Puutu ongelmaan. Välitä. Soita apua.

Aivan kuten valokuva voi muuttaa maailmaa, jokainen pieni tekomme toisen ihmisen puolesta voi muuttaa maailmaa, pala palalta.

Kimmo Ohtonen
_ Kirjoittaja on toimittaja Ylen dokumenttiosastolla _