1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkija: Islannin purkaus on toistaiseksi pysynyt jään alla

Tuhkapilven muodostuminen vaatisi, että 200–400-metrisen jäätikön alla käynnistynyt purkaus ensin sulattaa tiensä jääkannen läpi, sanoo geologi Hanna Kaasalainen. Tästä ei ole toistaiseksi merkkejä.

Ulkomaat
Kuvaa Islannin jäätiköistä elokuussa 2014.
Reuters

Islannin ilmatieteen laitoksen mukaan Bardarbunga-tulivuoren liepeillä on alkanut laavapurkaus. Islannin yliopiston tutkija, geologi Hanna Kaasalainen sanoo, että toistaiseksi puhutaan pienestä tulivuorenpurkauksesta, joka on pysynyt Dyngjujökull-jäätikön alla.

–Tällä hetkellä puhutaan, että siellä olisi pieni purkaus ja aika lähellä jäätikön reunaa, jolloin välttämättä ei odotettaisi suuria, laajoja vaikutuksia, Kaasalainen sanoo.

Kaasalainen korostaa kommentoivansa purkausta Islannin ilmatieteen laitoksen tiedotteiden ja mediatietojen perusteella.

Hänen mukaansa tuhkapilven muodostuminen vaatisi, että jäätikön alla käynnissä oleva purkaus ensin läpäisee jääkannen ja sitten magma ja sulanut jäätikkö reagoivat niin, että syntyy räjähdysmäinen purkaus. Räjähdysmäisessä purkauksessa magma eli kivisula hajoaa pieniksi tuhkahiukkasiksi.

Kaasalainen kertoo, että purkauspaikalla jäätikön paksuus on 200–400 metriä. Hänen mukaansa tuhkapilven muodostumista ei voida sulkea pois, mutta se riippuu siitä, läpäiseekö purkaus jäätikköä, kauanko se jatkuu ja kuinka voimakas se on.

Muista purkauksista ei Kaasalaisen mukaan ole toistaiseksi saatu merkkejä. Hän kuitenkin huomauttaa, että Bardarbunga on laaja systeemi, ja lähistöllä on muitakin tulivuoria.

– Mikä niiden vaikutus on toisiinsa, sitä en lähde spekuloimaan. Mutta aiemmissa purkauksissa on joitakin yhteyksiä havaittu Bardarbungan ja Grimsvötnin välillä, esimerkiksi.

Lauantai-iltana Islannin ilmatieteen laitos julkaisi uuden tilannetiedotteen, jonka mukaan purkautuvan laavan määrästä ja sen päällä olevan jään paksuudesta on vain epävarmoja tietoja.

– Voi kestää 0–20 tuntia, ennen kuin laava saavuttaa jään pinnan. On myös mahdollista, että laava ei riko jäätä, ja purkaus pysyy jäätikön alaisena, tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun)kerrotaan.

Lue seuraavaksi