Obama määräsi tutkinnan armeijan varusteiden ja aseistuksen myymisestä poliisille

Yhdysvaltojen poliisi on militarisoitunut viime vuosina. Poliisin sotilasvarusteiden käyttö Fergusonissa on saanut kovaa arvostelua osakseen.

Ulkomaat
Mellakkapoliisit ottivat yhteen teinipojan ampumisesta mieltään osoittaneiden kanssa Fergusonissa 11. elokuuta 2014.
Mellakkapoliisit ottivat yhteen teinipojan ampumisen vuoksi mieltään osoittaneiden kanssa Fergusonissa 11. elokuuta 2014. Scott Olson / AFP / Lehtikuva

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on määrännyt tutkinnan siitä, onko maan asevoimien sopivaa myydä taisteluluokan varusteita ja aseita poliisille, Yhdysvaltain korkea-arvoinen viranomainen sanoi lauantaina.

Obaman käsky tuli sen jälkeen, kun paikallispoliisi joutui laajan arvostelun kohteeksi sotilasvarusteiden käytöstä Missourin Fergusonissa. Tapahtumaketju sai alkunsa, kun valkoihoinen poliisi ampui kuoliaaksi mustan teinipojan.

Fergusonin poliisi on taltuttanut teinin ampumista vastustaneita mielenosoituksia massiivisilla voimatoimilla. Paikalliset poliisit ovat varustautuneet armeijan luotiliiveillä ja muilla suojavarusteilla, panssaroiduilla ajoneuvoilla, tainnutuskranaateilla sekä rynnäkkökivääreillä.

Nimettömänä esiintyvän viranomaisen mukaan Obama on "määrännyt tarkastettaviksi liittovaltion ohjelmat ja rahoituksen, joiden avulla osavaltiot ja paikallispoliisit ovat voineet hankkia sotilasvarusteita".

Selonteossa on tarkoitus arvioida, ovatko tällaiset ohjelmat tarkoituksenmukaisia, onko poliisi saanut tarpeeksi koulutusta sotilasvarusteiden käyttöön ja valvooko liittovaltio riittävästi varusteiden käyttöä.

Viranomaisen mukaan Valkoisen talon henkilöstö tulee johtamaan asian tutkintaa.

Lähteet: AFP