Ruotsalaisasiantuntijat: Suomen ja Ruotsin pitäisi lisätä sotilasyhteistyötä Venäjän uhan vuoksi

Naapurimaat voisivat käyttää yhteisiä sotilas- ja siviiliresursseja, ehdottavat sotilasasiantuntijat Dagens Nyheter -lehteen kirjoittamassaan mielipidekirjoituksessa.

Ulkomaat
Ruotsin puolustusvoimien Blackhawk-sotilashelikopteri. Kuva on elokuulta 2014.
Ruotsin puolustusvoimien Blackhawk-sotilashelikopteri.Matias Åberg / Lehtikuva

Joukko ruotsalaisia sotilasasiantuntijoita esittää, että kasvavan Venäjän uhan vuoksi sotilasliitto Naton ulkopuolelle pysytelleiden Suomen ja Ruotsin pitäisi vahvistaa puolustusvoimiensa yhteistyötä. Johan Wiktorin Kuninkaallisesta sotatieteellisestä akatemiasta sekä majuri Carl Bergqvist ja komentajakapteeni Niklas Wiklund Ruotsin puolustusvoimista kirjoittavat Dagens Nyheter -lehden mielipidesivuilla, että Suomi ja Ruotsi voisivat suunnitella puolustuksensa yhdessä.

Mielipidekirjoituksen laatinut kolmikko on huolissaan siitä, että Ruotsin puolustuskyky on heikentynyt samaan aikaan, kun Venäjä lisää sotilasvarustelua ja Yhdysvaltain huomio on yhä enemmän Aasiassa Euroopan sijaan. Kirjoittajat toteavat Ruotsin armeijan ja laivaston olevan nykyisin pienimmillään sitten 1500-luvun eli kuningas Kustaa Vaasan ajan.

Suomella on sen sijaan edelleen niin miehistöä kuin kalustoakin, vaikka asiantuntijakolmikko näkeekin merkkejä myös Suomen puolustusvoimien heikkenemisestä.

Ruotsalaisasiantuntijoiden mukaan naapurimaat voisivat jatkossa käyttää yhteisiä sotilas- ja siviiliresursseja kriisitilanteissa. Mikäli yhteistyötä syvennettäisiin, voisivat esimerkiksi suomalaiset hävittäjälentokoneet käyttää Ruotsissa olevia tukikohtia ja Ruotsin laivasto toimia Suomen saaristossa.

Kirjoittajat muistuttavat, että yhteistyön tiivistäminen edellyttäisi erilaisten viestintä- ja johtojärjestelmien yhdenmukaistamista, mikä vaatisi sekä aikaa että rahaa.