1. yle.fi
  2. Uutiset

Islanti laski lentoliikenteen varoitustasoa

Lentoliikennettä koskeva liikennevaroitus laskettiin punaisesta oranssiksi. Islannin ilmatieteen laitos kertoi, että eilinen ilmoitus pienen purkauksen alkamisesta perustui väärään tulkintaan. Maanjäristysten laantumisesta ei ole merkkejä, joten tulivuorenpurkauksen mahdollisuutta ei voi sulkea pois.

Ulkomaat
Pääsy Bardarbungan läheisyyteen Islannissa oli estetty 23. elokuuta.
Pääsy Bardarbungan läheisyyteen Islannissa oli estetty 23. elokuuta.Arni Saeberg / AFP / Lehtikuva

Islannin ilmatieteen laitos laski sunnuntaina iltapäivällä lentoliikennettä koskevan varoituksen korkeimmalta, punaiselta tasolta oranssiksi.

Lauantai-iltana Islannin viranomaiset nostivat liikennevaroituksen punaiseksi sen jälkeen, kun maanjäristyksistä tehdyt havainnot viittasivat pienen tulivuorenpurkauksen alkamiseen.

Sunnuntaina kerrottiin, että jäätikön alapuolella ei sittenkään ole tapahtunut purkausta, vaan siihen viitanneet merkit johtuivat jostakin muusta syystä.

Islannin ilmatieteen laitoksen mukaan Vatnajökull-jäätikön alla sijaitseva Bardarbunga-tulivuori ei kuitenkaan osoita rauhoittumisen merkkejä, eikä purkauksen mahdollisuutta siksi voida sulkea pois.

Vatnajökull-jäätikön seudulla on sunnuntaina puolenyön jälkeen tapahtunut yli 700 maanjäristystä, jotka ovat olleet jonkin verran voimakkaampia kuin aiempina päivinä. Sunnuntaina mitattiin kaksi maanjäristystä, joiden voimakkuus ylitti viisi magnitudiasteikolla.

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi