Suurlähettiläs: Ukrainan kriisi on Kiinalle hankala tapaus

Suomen Kiinan-suurlähettiläs Jari Gustafsson arvioi, että Venäjän ja Kiinan toukokuussa solmima kaasusopimus on Venäjälle tärkeämpi kuin Kiinalle.

Aamu-tv
Jari Gustafsson
Venäjän ja Kiinan suhteet ovat lähentyneet Ukrainan kriisin ja Venäjälle asetettujen pakotteiden myötä. Maat sopivat jo keväällä maakaasun toimittamisesti Kiinaan. Uutta asetelmaa kommentoi Suomen Pekingin-suurlähettiläs Jari Gustafsson.

Suomen Kiinan-suurlähettiläs Jari Gustafsson sanoo Kiinan kavahtavan Ukrainan kriisin tapahtumia, erityisesti Donetskin ja Luhanskin kansanäänestyksiä, koska se ei halua, että Kiinassa alettaisiin järjestää kansanäänestyksiä.

– Kiinalla on omat ongelmansa pitää maa yhtenäisenä ja taistella separatisteja vastaan niin Taiwanilla, Tiibetissä kuin pohjoisemmassa Xinjiangissa, Gustafsson sanoo Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Gustafssonin mukaan Kiina korostaa perinteisesti ulkopolitiikassaan toisten maiden sisäisiin asioihin puuttumattomuutta. Hänen mukaansa Kiina on pyrkinyt olemaan antamatta aihetta epäillä, että se olisi valitsemassa puolta Ukrainan kriisissä.

Gustafsson arvioi Ukrainan kriisin lähentäneen Venäjää ja Kiinaa taloudellisesti siinä mielessä, että Kiina on ryhtynyt ostamaan Venäjältä energiaa ja elintarvikkeita.

– Kiina on ollut hyvin tarkka siinä, että kaikki kaupankäynti mitä tässä on tehty, on tehty Kiinan ehdoilla, jolloin Venäjä maksaa tästä aika kovaa hintaa. Siinä suhteessa Kiina on kyllä yrittänyt pitää itsensä etäällä tästä varsinaisesta kriisistä.

Kaasusopimuksessa ostaja määräsi hinnan

Toukokuussa Venäjä ja Kiina solmivat 30 vuoden pituisen ja lähes 300 miljardin euron arvoisen sopimuksen venäläisen maakaasun toimittamisesta Kiinaan. Gustafsson sanoo, että kaasusopimus oli Venäjälle tärkeämpi kuin Kiinalle.

– Se hinnaltaan oli varmasti semmoinen, jossa ostaja tällä kertaa määräsi hinnan.

Gustafssonin mukaan Venäjä on yrittänyt myydä kaasua Kiinalle jo kymmenen vuoden ajan, mutta aiemmin Kiina ei ole ollut innostunut ostamaan.

– Nyt varmasti saivat riittävän halvalla.