Veronkiertoa vai suunnittelua – mitä ajattelet lääkäreiden verosuunnittelusta?

Yksityisillä lääkäriasemilla vastaanottoa pitäneet lääkärit voivat olla osakkaina lääkäriyhtiössä. Palkkatulot voidaan muuttaa osingoiksi, joita lääkärit voivat oman yhtiön kautta nostaa verovapaina. Onko verosuunnittelu veronkiertoa? Mitä hyötyä tai haittaa verosuunnittelusta on?

Osallistu
lääkäri tutkii lapsen korvaa
Päivi Meritähti / Yle

Vuonna 2008 Korkein hallinto-oikeus siunasi päätöksellään (siirryt toiseen palveluun) 2000-luvun alussa järjestelyn, jolla yksityisellä puolella työskentelevät lääkärit saattoivat muuntaa työtulojaan osingoiksi ja kevyesti verotetuiksi luontoiseduiksi.

Tulojen muuntaminen verovapaiksi osingoiksi oli mahdollista 2010 saakka. Lakimuutos ei ole lopettanut tulonmuuntamisen ja sijoitusyhtiöiden suosiota lääkärien keskuudessa.

Osakaslääkärimallista voi hyötyä suhteessa palkkatyöhön esimerkiksi niin, että järjestää käyttämänsä auton ja puhelimen lääkäriyhtiön kautta sen sijaan, että hankkisi ne verojen jälkeen käteen jäävillä tuloillaan. Edut verotetaan kuin ne olisivat palkkaa, mutta niiden verotusarvot ovat yleensä todellista arvoa pienemmät.

Työpanososingosta ei tarvitse maksaa esimerkiksi muita työnantajan sivukuluja kuin sosiaaliturvamaksu

– Sanoisin, että se on sellaiset 25–27 prosenttia edullisempaa tuloa kuin palkka, arvioi Terveyden tuottajien liiketoimintajohtaja Christian Preetzmann.

Sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty hyödynsi vuosina 2006–2009 monimutkaista yhtiöjärjestelyä, jolla hän sai lääkärintyöstä saamiaan tuloja muutettua verottomiksi osingoiksi. Lakia muutettiin vuonna 2009 niin, että seuraavasta vuodesta alkaen työpanososingoista oli maksettava palkkaveroa. Näin Räty kertoo tehneensä.

Tämän vuoden alusta voimaan tulleen osinkoverouudistuksen jälkeenkin enimmillään kolme neljäsosaa yhtiön maksamista osingoista on mahdollista nostaa verovapaana.

Onko verosuunnittelu veronkiertoa? Mitä hyötyä tai haittaa verosuunnittelusta on? Mitä ajattelet verosuunnittelusta?