1. yle.fi
  2. Uutiset

Bassonjytkeestä kisataan seuraavaksi Kokkolassa – melun lähteestä ja määrästä eri näkemyksiä

Auton bassokaiuttimet kilpailevat kyvyistään äänentuotossa Kokkolan Venetsialaisissa lauantaina. Kaupunki haluaa varmistua paikan sopivuudesta ja siitä, ettei stereoita luukuteta ovet auki. Järjestäjä vakuuttaa, että kaikki on kunnossa.

tekniikka
Kuvassa auton takaosassa olevat äänentoistolaitteet. Auto ei liity tapahtumaan.
Kuvan laitteet eivät liity tapahtumaan.Yle

Kokkolassa järjestetään driftingin oheistapahtuminen äänenpainekisat MaxBOOM-kilpailu ja EMMA-osakilpailu. Niihin on Kokkolassa Venetsia Driftingiä järjestävän Niko Määttälän mukaan tulossa 80–100 autoa, itse driftingiin noin 30.

MaxBOOMissa kisan aiheena on se, kenen autostereot saavat aikaan suuriman äänenpaineen bassokaiuttimilla. Tätä testataan tarkoitusta varten tehdyllä kappaleella. EMMA-kisoissa pääpaino on äänen laadussa, mutta desibelit ovat suuremmat kuin MaxBOOMissa, kuvaa Määttälä.

Vantaalla kalabaliikkia – melun syynä ulkopuoliset?

Viime lauantaina Vantaan Koivuhaassa järjestetty MaxBOOM-kilpailu sai osan alueen asukkaista ottamaan yhteyttä hätäkeskukseen. Eräs asukas luonnehti meteliä sellaiseksi, että "ikkunat hälisevät, koira tärisee ja astiat ovat tippua kaapista".

Kyllähän siitä pieni, matala ääni kuluu, mutta esimerkiksi 20 metrin päästä ei enää kuulu juuri mitään,

Venetsia Driftingiä järjestävä Niko Määttälä

Nimettömänä pysyttelevä eteläsuomalainen sanoo, ettei halua estää nuoria harrastamasta. Hän peräänkuuluttaa kuitenkin järjestäjien vastuuta esimerkiksi lupien hakemisesta. Hänen mukaansa tapahtumiin ei ole haettu lupia eikä melutasoja seurata.

Määttälän mukaan totuus oli toinen: metelin aiheuttivat Vantaalla satunnaiset luukuttajat, eivät kilpailijat.

– Tarkoitushan on, ettei niistä kuulu paljonkaan ulospäin, vaan äänenpaine jäisi auton sisälle. Kyllähän siitä pieni, matala ääni kuluu, mutta esimerkiksi 20 metrin päästä ei enää kuulu juuri mitään, luonnehtii Määttälä.

Driftauksesta aiheutuva melu taas on Määttälän mukaan enimmillään 110 desibelin luokkaa puolen metrin etäisyydeltä mitattuna. Todelliset tasot jäävät noin sataan, hän arvioi.

Meluilmoituksessa ei mainintaa

Määttälä sanoo myös, että Kokkolassa venetsialaislauantain tapahtumien luvat ovat kunnossa. Ympäristösuunnittelija Risto Koljonen Kokkolan kaupungilta kertoo kuitenkin, ettei driftaustapahtuman meluilmoituksessa ole mitään mainintaa painekisoista. Niitä on pidetty Kokkolassa aiemminkin, mutta huomattavasti pienempimuotoisina.

Kaupunki haluaa nyt tietää tarkan tapahtumapaikan. Venetsia Drifting kisataan järjestäjien mukaan ammattiopiston tienoilla Talonpojankadulla. Asutusta aivan paikan läheisyydessä ei ole paljon. Kaupunki haluaa varmistua, ettei äänenpainekisoja käydä ovet auki.

Niko Määttälä vakuuttaa, että ohjeet on annettu:

– Osallistujia on neuvottu ettei saa soittaa musiikkia lujaa ovet auki.

Artikkelia on täydennetty tiistaina kello 10:

MaxBOOM on myöhemmin maanantaina ollut yhteydessä Kokkolan kaupunkiin ja jättänyt oman meluilmoituksensa. Päätös tehtäneen vielä tiistain aikana, mutta ympäristösuunnittelija Risto Koljosen mukaan paikka vaikuttaa sopivan tapahtumaan.

Järjestäjä on myös vakuuttanut, että kisa-autoissa ovet pysyvät kiinni. Ulkopuolisten aiheuttama mahdollinen häiriö on asia erikseen, viime kädessä sen hoitaa poliisi. Kisa-autoista kantautuva melu on 60 desibelin luokkaa 10 metrin päässä.

– Se ei paljon eroa konserteista, sanoo Koljonen. Hänen mukaansa järjestäjä on luvannut myös jakaa etukäteen tiedotteen tapahtumasta Talonpojankadun asukkaille.

Lue seuraavaksi