Poliisin ampuma nuorukainen haudataan Missourissa – isä pyytää hautajaisrauhaa

18-vuotiaan mustan nuorukaisen surma laukaisi Fergusonissa mellakoita ja mielenosoituksia, mutta viime päivinä tilanne on rauhoittunut.

Ulkomaat
Ihmiset olivat tuoneet kukkia ja muistoesineita poliisin 9. elokuuta ampuman Michael Brown kuolinpaikalle Fergusonissa, Missourissa.
Ihmiset olivat tuoneet kukkia ja muistoesineita poliisin 9. elokuuta ampuman Michael Brownin kuolinpaikalle Fergusonissa, Missourissa. Kuva sunnuntailta.Joel Raedle / AFP / Getty Images / Lehtikuva

Missourissa haudataan maanantaina 18-vuotias musta nuorukainen, jonka kahden viikon takainen surma laukaisi rajuja mielenosoituksia Fergusonin pikkukaupungissa.

Valkoihoinen poliisi ampui aseistamattoman Michael Brownin kadulla päivällä 9. elokuuta. Tiedot tapahtumien kulusta ovat ristiriitaisia. Poliisin mukaan laukaukset ammuttiin sen jälkeen, kun Brown oli tavoitellut poliisin asetta. Silminnäkijöiden, muun muassa Brownin kanssa tuolloin olleen ystävän, mukaan poliisi ampui Brownin, kun tämä piti käsiään ylhäällä.

Monet ovat epäilleet, että ampumisen taustalla olisi rasismi. Ampuminen laukaisi mielenosoituksia ja mellakoita sekä keskustelun poliisin toiminnasta ja ihmisten epäluulosta poliisia kohtaan.

Tilanne on nyttemmin rauhoittunut ja viime päivien mielenilmaukset ovat sujuneet pääosin rauhallisesti.

Brownin isä vetosi sunnuntaina ihmisiin, jotta he kunnioittaisivat hautajaispäivää ja pysyisivät rauhallisina.

- Huomenna haluan vain rauhaa, kun poikani lasketaan haudan lepoon, isä sanoi sunnuntaina noin 400 ihmisen mielenosoituksessa, jossa muisteltiin Michael Brownia.

Brownin siunaustilaisuus pidetään läheisessä St Louisin kaupungissa kirkossa, jonne mahtuu noin 5 000 ihmistä. Sen jälkeen Brown haudataan yksityisessä seremoniassa.

Hautajaisiin osallistuu muun muassa kansalaisoikeusjohtajia, joukossa siunaustilaisuudessa puhuva pastori Al Sharpton. Myös Sharpton vetosi sunnuntaina ihmisiin, jotta tilanne pysyisi pysyisi hautajaispäivänä rauhallisena.

Lähteet: AFP, AP