1. yle.fi
  2. Uutiset

Katso video: Näin Finlandia-talo tallentuu Google Street View -kameralle

Alvar Aallon kohteisiin voi nyt tutustua Googlen karttapalvelussa. Googlen ja Alvar Aalto -säätiön yhteistyö polkaistaan käyntiin virtuaalinäyttelyllä.

kulttuuri
Googlen työntekijä kuvaamassa Finlandia-taloa Streetview-kameralla.
Alvar Aallon kohteisiin voi nyt tutustua Googlen karttapalvelussa. Googlen ja Alvar Aalto -säätiön yhteistyö polkaistaan käyntiin virtuaalinäyttelyllä.

Alvar Aallon suunnittelemiin rakennuksiin voi nyt tutustua virtuaalimatkaamalla rakennusten sisällä.

Hakukonejätti Google ja Alvar Aalto -säätiö aloittivat yhteistyön, jonka tuloksena on virtuaalinäyttely ja Alvar Aallon rakennusten sisätilat Google Street View -kameralla kuvattuna.

Googlen virtuaalitaidenäyttelyitä kokoava projekti Google Cultural Institute avaa Jakkara tekee historiaa -näyttelyyn pohjautuvan verkkotaidenäyttelyn, jonka tarkoituksena on tuoda Aallon arkkitehtuuri ja muotoilu maailmanlaajuisesti kaikkien saavutettavaksi.

Sivustolle aukeaa myös toinen näyttely, jossa tarkastellaan restauroitua Viipurin kirjastoa.

Google Cultural Institute on toiminut vuodesta 2013 lähtien. Aiemmin sen sivuilla on nähty näyttelyitä Ateneumista ja Espoon modenin taiteen museo Emmasta, kertoo Googlen yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja William Echikson:

– Alvar Aalto säätiö nousi esiin potentiaalisena yhteistyökumppnaina myös tässä suhteessa ja niin toteutimme nämä kaksi näyttelyä.

– Google Cultural Institute on vetänyt kahden vuoden aikana kolmisen miljoonaa kävijää. Monissa näyttelyissä ja musoissa on vain vähän kävijöitä ja näin niiden on mahdollista tavoittaa suurempia yleisöjä, sanoo Echikson.

Virtuaalimatka rakennuksiin sisään

Googlen karttapalvelu Street View on aikaisemmin mahdollistanut rakennusten tarkastelun ulkopuolelta. Projektin myötä avautuu mahdollisuus virtuaalimatkailuun Aallon rakennusten sisätiloihin.

Yhdeksän rakennuksen joukkoon kuuluu muun muassa Finlandia-talo ja Alvar Aallon ateljee Helsingin Munkkiniemessä.

Virtuaaligalleriaan on valittu myös tuntemattomampia kohteita, kuten Tehtaanmäen koulu Inkeroisissa.

Alvar Aalto -säätiön johtajan mukaan projekti palvelee sekä houkuttelemalla turisteja kohteisiin ja toistaalta pitämään heidät loitolla toisista! Helsingissä sijaitsevat Allon ateljee ja kotitalo Munkkiniemessä eivät enää juurikaan voi ottaa vastaan lisää kävijöitä. Eikä kaikilla ole mahdollisuutta matkustaa paikan päälle.

– Helsingin kohteissa isoin ryhmä ovat japanilaiset kävijät. Heitä on noin 70 prosenttia meidän Helsingin kävijöistämme, kertoo Alvar Aalto säätiön johtaja Tommi Lindh.

– Se on pitkä matka tehdä, eikä kaikilla ole siihen varaakaan. Toivon, että mm. nämä japanilaiset Aalto-entusiastit löytävät Street Wiewt, pohtii Lindh.

Toisaalta osaan kohteista toivotaan lisää kävijöitä.

– Alvar Aalto -museo Jyväskylässä pystyy ottamaan vastaan paljon lisää kävijöitä.Toivottavasti virtuaalikävelyt lisäävät kiinnostusta museota kohtaan.

– Ja sitten esimerkiksi Helsingin kohteista Finlandia-talo ja Kultturi-talo, jotka ovat tässä mukana, ovat laitoksia, jotka markkinoivat tilojensa käyttöä. Tässä on ihan suora mahdollisuus hyödytää tätä uutta näkymää, visioi Lindh.

Googlella on jo kokemusta turistivirtojen ohjailusta, kertoo William Echikson.

– Kuvasimme Street Wiew -näkymiä Pompeijista ja siellä matkailijoiden määrä lisääntyi neljänneksellä, hehkuttaa Echikson.

Google on rakentanut yhden suurimmista palvelukeskuksistaan Suomeen, Haminan Summaan. Keskus toimii entisessä paperitehtaassa, joka on sekin Aallon piirtämä. Palvelukeskuksessa ei voi vierailla turvallisuussyistä, mutta toimitiloja voi käydä katsomassa Street Wiew -näkymässä.

Lue seuraavaksi