1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Maupertuis'n jalanjäljillä voi tallustaa Tornionlaaksossa

Ranskalaisten ja ruotsalaisten tiedemiesten retki Tornionlaaksoon 1730 -luvulla on muuttumassa matkailutuotteeksi.

Ranskalainen tutkimusmatkailija Pierre Louis Moreau de Maupertuis teki tutkimusmatkan Tornionlaaksoon vuosina 1736-37.

Tornionlaaksossa liikkui vuonna 1736 - 1737 ranskalainen tiederetkikunta, jota johti ranskalainen matemaatikko ja tähtitieteliijä Pierre Louis Moreau de Maupertuis. Hänen mukanaan kulkivat Alexis Claude Clairaut, Charles Étienne Louis Camus ja Pierre Charles Le Monnier, tähtitieteilijöitä hekin. Joukon jäsenillä oli myös muita mielenkiinnon kohteita, erityisesti matematiikka.

Mukana kulkivat myös ruotsalaiset Anders Celsius ja Anders Hellant. Heistä jälkimmäinen oli syntyisin Pellosta. Suomi oli tuolloin osa Ruotsin valtakuntaa.

Seurueen tarkoituksena oli selvittää mittauksilla, onko maapallo pyöreä vai navoiltaan litistynyt. Tiederetkue jätti jälkensä niin tieteen historiaan kuin tornionlaaksolaisen perinnetietouteen. Elokuun viimeisellä viikolla on 2000-luvun ihmisillä mahdollisuus ohjatusti kulkea Maupertuis'n ja tämän kumppanien jäljillä.

Tieteestä tuotteeseen

Maupertuis-säätiön hallinnoima hanke “Maupertuisin jalanjäljillä” järjestää alkuviikosta Tornionlaaksossa tilaisuuksia joissa kerrotaan retkikunnan ja Maupertuis'n kokemuksista. Maanantaina tilaisuus järjestetään kello 17.30 Pellon vihreällä pysäkillä. Tiistaina tarinoita kuullaan Ylitorniolla 18.30 Helenan kievarissa ja keskiviikkona Tornion Kukkolassa Pohjolan Pirtissä kello 16.30 .

Aiheen tiimoilta on julkaistu myös uudet internetsivut (siirryt toiseen palveluun). Hankkeen projektipäällikkö Anu Kumpuniemi kertoo, että nettisivujen tarkoituksena on tiedottaa upeasta Tornionlaakson historiasta ja tuoda asioita esille, jotta yritykset ja muut tahot innostuisivat käyttämään tietoa omassa toiminnassaan.

– Maupertuis'n tarinoita on koottu uusille nettisivuille ja ne on kuvattu mielenkiintoisesti niin, että niitä on helppo lähteä tuosteistamaan esimerkiksi maatilamatkailussa, Kumpuniemi sanoo.

Lisäksi viikolla kuvataan lyhytelokuvaa Maupertuis'n Matkasta Tornionlaaksossa.

– Viikon aikana alueella voi näkyä historiallisia hahmoja ja kuvausporukkaa kun Buenos Airesista lähtösin oleva ohjaaja on kuvaamassa joukkonsa kanssa uutta elokuvaa, Kumpuniemi vinkkaa.