HUS:lle uhkasakko liian pitkistä hoitojonoista

Sosiaali- ja terveysalan valvontaviraston Valviran mukaan pääsy kiireettömään erikoissairaanhoitoon ei ole ollut lain vaatimalla tasolla.

Kotimaa
Lääkäri tutkii naisen silmiä.
YLE

Sosiaali- ja terveysalan valvontavirasto Valvira on määrännyt uhkasakon Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirille liian pitkistä hoitojonoista. Valviran mukaan pääsy kiireettömään erikoissairaanhoitoon ei ole ollut HUS:ssa sillä tasolla, mitä laki edellyttää.

HUS myöntää, että ongelmia hoitoon pääsyssä oli keväällä etenkin silmätautien ja fysiatrian erikoisaloilla. Tilannetta on sittemmin korjattu lisäämällä lähetteitä käsitteleviä osastosihteereitä ja tekemällä erikoislääkärien lisätyöjärjestelyjä.

– Tulemme tämän syksyn aikana varmistamaan, että lain edellyttämä hoitoon pääsy toteutuu HUS:ssa. Silmätautien erikoisala saa elokuussa lisätiloja, minkä jälkeen jonotilanne korjautuu nopeasti. Tarvittaessa teetetään myös lisätöitä ja käytetään palveluseteleitä niillä erikoisaloilla, joilla hoitoon pääsyssä on ongelmia, vakuuttaa HUS:n johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

Uhkasakon määrä on 900 000 euroa.