1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Päijät-Hämeessä joka kolmas maitotila luovuttaa raaka- tai ternimaitoa

Suurin osa maitotiloista luovuttaa raaka- ja ternimaitoa keskimäärin noin 500 litraa vuodessa. Raakamaitoa luovuttavia tiloja ja luovutusmääriä on kartoitettu, jotta valvonta uuden raakamaitoasetuksen puitteissa onnistuisi.

Kuva: Yle

Noin kolmannes Päijät-Hämeen maitotiloista luovuttaa joko raaka- tai ternimaitoa. Suurin osa maitotiloista luovuttaa raaka- ja ternimaitoa keskimäärin noin 500 litraa vuodessa. Vähimmillään tilat luovuttavat raakamaitoa kymmenisen litraa ja enimmillään jopa 2 500 litraa vuodessa.

Raakamaitoa luovuttavia tiloja ja luovutusmääriä kartoitettiin, jotta valvonta uuden raakamaitoasetuksen puitteissa onnistuisi. Raakamaidolla tarkoitetaan lehmän maitoa, jota ei ole kuumennettu yli 40 asteen lämpötilaan eikä käsitelty millään tavalla.

Tiloilla, jotka luovuttavat raaka- tai ternimaitoa suoraan kuluttajille, tulee tehdä tarkastus kerran vuodessa.

Silja Mäkelä

Terveydensuojelujohtaja Silja Mäkelä Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymästä ei usko, että vuoden alussa voimaan tullut asetus vähentäisi raakamaidon luovuttamista, vaikka työmäärää se lisääkin.

– Kun normaalisti maidontuotantotilan hygieniatarkastus suoritetaan tiloille joka kolmas vuosi, niin nyt näillä tiloilla, jotka luovuttavat raaka- tai ternimaitoa suoraan kuluttajille, tulee tehdä tarkastus kerran vuodessa, kuvailee terveydensuojelujohtaja Silja Mäkelä Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymästä.

Tarkastuksissa kiinnitetään huomiota siihen, että lypsyhygienia ja tilat ovat hyvässä kunnossa.

– Se tietysti hieman lisää työmäärää. jotta siellä voidaan tuottaa hyvää elintarviketta. Lisäksi katsotaan, että eläimet ovat puhtaita ja navetta riittävän puhdas.