Syyshavinat keltaisessa kukkaloistossa

Yhdeksättä kertaa järjestettävät Syyshavinat ovat saaneet uusia muotoja Joensuun Reijolassa, sillä tänä vuonna Reijola-viikko ja Pyhäselän 4H-yhdistyksen perinteinen tapahtuma yhdistyivät saman nimen alle. Alueen asukkaita on ilahdutettu auringonkukkapellolla, josta kuka tahansa voi käydä poimimassa kukkia.

Reijola, Joensuu
Auringonkukkia pellolla
Milla Holm / Yle

Reijolan yhteisötalon takapihaa katsellessa tulee väkisin hyvälle mielelle. Keväällä Pyhäselän 4H:n väki kylvi yhteisötalon takapihan pellolle auringonkukkia yhdessä Reijolan 4.-luokan ja nuorisotalon kävijöiden avustuksella. Parin aarin pellolle kylvettiin noin 2,5 kiloa auringonkukansiemeniä, kertoo Pirjo Poutanen Pyhäselän 4H-yhdistyksestä.

– Kyselin paikallisilta MTK:n ihmisiltä millaisia kukkia peltoon kannattaisi kylvää. He sanoivat, että tällaiseen peltoon, jota ei ole ennen muokattu ja jossa kasvaa vähän rikkaruohojakin, kannattaa valita matala auringonkukkalajike. Näin saadaan parempi sato ja kukat pysyvät vielä maljakossakin.

Auringonkukkia pellolla
Milla Holm / Yle

Nyt auringonkukkapelto on loistossaan, vaikka viikkojen mittaan lukuisia kukkia on jo käyty poimimassa.

– Isoja kimppuja täältä on käyty keräämässä ja hyvä niin, koska tämä on ihan sitä varten, että täältä kukkia voi käydä poimimassa. Meillä on Reijolan kirjaston puolella vapaaehtoismaksulipas, johon voi käydä tiputtamassa rahaa omantunnon mukaan. Ihmiset ovat tuoneet uskollisesti rahoja kukista, kiittelee kirjastovirkailija Pirjo Pulkkinen.

Vapaaehtoisista kukkamaksuista kertyneet rahat käytetään Reijolan nuorisotilan astiahankintoihin.

Kaksi tapahtumaa yhteisen nimen alle

Auringonkukilla on myös tarkoitus somistaa kolmipäiväiset Syyshavinat. Tänä vuonna päätimme niputtaa kaksi tapahtumaa yhteen, kertoo Pirjo Poutanen.

– Kolme vuotta sitten me olimme Kukkolan tilalla Syyshavinoiden kanssa. Samaan aikaan kirjaston väki tuumaili, että jotain tapahtumaa täytyisi saada Reijolaan ja he ideoivat Reijola-viikon. Viime vuonna palasimme Kukkolasta takaisin Reijolaan, sitten meillä oli kaksi tapahtumaa. Ihmiset kuitenkin mielsivät tapahtuman Syyshavinoiksi, joten tänä vuonna päätimme yhdistää tapahtumat.

Syyshavinat tarjoavat ohjelmaa lähes joka makuun. Torstai (28.8.) on lasten ja nuorten päivä teemalla taidokasta menoa. Perjantaina ohjelmaa on laadittu "Ilmaisun voimaa" -nimen alle ja lauantaina pääsee nauttimaan tunnelmasta kylämarkkinoilla.