1. yle.fi
  2. Uutiset

Vaatejätteen määrä puolittui Kainuussa UFF:n keräyslaatikoiden myötä

Käytetyt vaatteet ovat usein päätyneet kaatopaikalle, mutta Kainuussa lumpun määrä puolittui UFF:n keräyslaatikoiden myötä. UFF:llä uskotaan tänä vuonna kertyvän ennätysmäärä vaatteita kierrätykseen.

U-landshjälp från folk till folk i Finland (UFF)
UFF:n vaatekeräyspisteissä on selkeät ohjeet vaatteiden jättämiselle.
Katja Oittinen / Yle

Kainuun alueella ehjiä ja käyttökelpoisia vaatteita päätyy entistä vähemmän roskalaatikkoon. Ekokympillä uskotaan syynä olevan laajentunut kierrättämisen mahdollisuus. Kirpputorien oheen kierrättämistä on helpottanut liki 30 vuoden ajan muun muassa UFF, joka niin myy ja toimittaa vaatteita eteenpäin hyväntekeväisyyskohteisiin.

UFF:n kumppanuustoimintojen päällikkö Minja Huopalainen on iloinen siitä, että vaatteita päätyy entistä enemmän uudelleen käyttöön.

– Kainuun ja Kuusamon alueen saldo tähän asti kuluvaa vuotta on ollut 180 000 kiloa. Koko Suomen tavoite on tälle vuodelle 11 miljoonaa kiloa vaatteita.

Kierrätykseen kulkeutuvien vaatteiden odotetaan olevan ehjiä ja puhtaita. Vaatteiden heikko kunto ei Huopalaisen mukaan ole ollut ongelma.

– Kainuussa osataan kyllä kierrättää. Vaatteet ovat tasalaatuisia kaikin puolin. Sitä tietysti edelleen toivotaan, että kierrätykseen menevät vaatteet laitettaisiin muovipusseihin, näin ne selviytyisivät kosteudelta.

UFF keräyslaatikoita löytyy Suomesta nykyisin lähes 2 500,joista pohjoisimmat löytyvät Rovaniemeltä.

Koko Suomen tavoite on tälle vuotta 11 miljoonaa kiloa vaatteita.

Minja Huopalainen

– Kaikki laatikot tyhjennetään viikottain, UFFin Huopalainen kertoo.

Tulevaisuudessa vanhoja vaatteita eli tekstiilijätettä ei enää saa laittaa sekajätteiden sekaan. Minja Huopalainen ei osaa vielä arvioida, kuinka paljon uudistus tulisi lisäämään kierrätettyjen vaatteiden määrää.

– Seuraamme mielenkiinnolla lainsäädännön toteuttamista ja jatkamme vaatteiden keräämistä jatkossakin.

Korjaus 27.8.2014 klo 7.20: Korjattu otsikkoon ja faktalaatikkoon, että vaatejätteen määrä on puolittunut, ei varsinaisen vaatelumpun määrä.

Lue seuraavaksi