Räty tulokohusta: En tekisi niin nyt

Sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty kommentoi ensimmäistä kertaa sivutuloihinsa liittynyttä kohua. Hän sanoo luopuneensa yhtiöjärjestelystä, kun hänet valittiin Helsingin apulaiskaupunginjohtajaksi.

politiikka
Laura Räty
Sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok.) maanantaisessa tiedotustilaisuudessa.Yle

Sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok.) ei ryhtyisi enää samanlaiseen osinkojärjestelyyn kuin hän teki viitisen vuotta sitten.

Hän kertoi kannastaan tiedotustilaisuudessaan maanantaina.

– Nyt on julkisuudessa käyty keskustelua siitä, että millä tavalla lääkärit järjestävät työtänsä yhtiöiden kautta ja että onko se hyväksyttävää vai ei ja että tekisinkö tällaisen järjestelyn nyt, jos tekisin sen päätöksen nyt, niin en varmaankaan tekisi.

Yle uutisoi tänään maanantaina Rädyn hyödyntäneen vuosina 2006–2009 yhtiöjärjestelyä, jolla hän sai muutettua lääkärin työstä saamiaan tuloja verottomiksi osingoiksi.

Räty sanoi pohtineensa lopuista järjestelyistä, kuten omistuksestaan Attendossa, luopumista vuonna 2011, kun hänet valittiin Helsingin apulaiskaupunginjohtajaksi.

– Kävin pohdinnan siitä, että millä tavalla jatkan lääkärin uraani, jos jatkan sitä, ja millä tavalla asia teknisesti on mahdollista järjestää.

– Silloin pohdinnan tuloksena päädyin siihen, että mitään sidonnaisuuksia hoiva- tai lääkärialan yrityksiin ei voi olla.

Rädyn mukaan maailma ja lainsäädäntö ovat muuttuneet "aika paljon" vuodesta 2006. Hän sanoi kokeneensa, etteivät yhtiöjärjestelyt ja virassa toimiminen ole sopiva yhdistelmä.

– Lähtökohtaisesti olen itse luopunut tästä järjestelystä juuri siihen liittyvien ongelmien vuoksi.

Räty pahoitteli lausuntoaan pienituloisista

Viikonloppuna huomiota sai osakseen Rädyn lausunto pienituloisista. Hän ihmetteli perjantaina Verkkouutisten (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa, kuinka moni suomalainen mahtaa tienata alle 2 100 tai 2 600 euroa.

Räty katsoi, että hän oli asetellut sanansa "erittäin huonosti" haastattelussa. Hän totesi olevansa pahoillaan siitä, että on loukannut joitakin suomalaisia lapsiperheiden vanhempia.

– Se ei missään tapauksessa ollut tarkoitukseni. Se, miksi asetin sanani huonosti, sille ei ole mitään selitystä.

– Asia itsessään on kuitenkin aika tärkeä. Lapsilisäleikkaukset kohdistuvat kaikkiin lapsiperheisiin. Tässä nyt esitetyssä mallissa kompensaatio tulisi täytenä vain kolmasosalle niistä, joita tämä leikkaus koskettaa. Mielestäni se ei ole oikein. Mielestäni kaikkien pieni- ja keskituloisten tulisi päästä lapsivähennyksen piiriin.

Ministeriltä odotetaan paljon, Räty sanoi tiedotustilaisuudessaan. Hän kertoi pyrkivänsä olemaan toiminnassaan avoin ja rehellinen ja ilmoittavansa sidonnaisuutensa.

Räty sanoi, että hän on pahoitellut Verkkouutisille antamaansa lausuntoa tänään maanantaina myös pääministeri Alexander Stubbille (kok.).