Hyppää sisältöön

Pohjois-Päijänteen vesissä virtaa kipulääkejäämiä

Pohjois-Päijänteeltä otetuissa näytteissä on havaittu huomattavia määriä kipulääkejäämiä. Ihmisten ja eläinten käyttämät lääkkeet kulkeutuvat jätevedenpuhdistamoiden kautta vesistöihin.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Vesistöistä löytyy ihmisten ja eläinten käyttämien lääkkeiden jäämiä. Lääkkeet kulkeutuvat vesistöihin pääasiassa jätevedenpuhdistamoiden kautta. Lääkejäämiä pääsee ympäristöön myös lääkkeiden väärän hävittämisen takia.

Jyväskylän yliopiston kemian laitoksen tutkija Petra Lindholm-Lehto tekee osana väitöskirjaansa tutkimusta Pohjois-Päijänteen vesistöjen ja vedenpuhdistamoiden lääkeainepitoisuuksista.

Pohjois-Päijänteellä viime kesänä tehdyissä mittauksissa havaittiin huomattavia määriä kipulääkejäämiä. Lääkejäämiä havaittiin vedessä myös ennen ja jälkeen vedenpuhdistamon. Tutkimuksessa tutkittiin lisäksi Nenäinniemen vedenpuhdistamoa.

– Jätevedenpuhdistamoilla lääkeaineita pystytään jossain määrin erottelemaan, ne hajoavat tai ainakin muuttuvat. Tyypillinen jätevedenpuhdistus ei lääkeaineita varsinaisesti hajoita, toteaa Lindholm-Lehto.

Lääkkeet hajoavat ympäristössä ajan kuluessa. Lääkkeitä kuitenkin joutuu ympäristöön koko ajan lisää, joten hajoamisprosessi riitä vähentämään lääkepitoisuuksia.

Lindholm-Lehto sanoo, että negatiiviset vaikutukset vesistöihin ja niiden eliöstöön ovat ilmeisiä, mutta viitteitä on myös siitä, että lääkejäämillä voi olla positiivisiakin vaikutuksia. Lindholm-Lehto lisää, ettei lääkejäämien vaikutuksista ympäristöön ole tehty vielä pitkäaikaisia tutkimuksia.

Yksittäinen ihminen voi tehdä osansa vesistöjen suojelemiseksi lääkejäämiltä hävittämällä käyttämättä jääneet lääkkeet oikein. Sekäjäteastian tai vessanpöntön sijaan lääkkeet tulee viedä apteekkiin hävitettäväksi.

Haitallisista aineista vesistöissä ja niiden mittaamisesta keskustellaan tänään tiistaina seminaarissa Jyväskylän yliopistolla.