Nyströmin lentopallokaksoset erossa, mutta pian taas yhdessä?

Jo kymmenen vuotta maailmalla beach volleyta ammatikseen pelanneet Nyströmin kaksoset Erika,30 ja Emilia,30 asuvat nyt kaukana toisistaan, vaikka pelaavatkin yhdessä. Kaksosista nuorempi Emilia, muutti viime talvena Jyväskylään. Erika asuu vielä Kyproksella, mutta kaavailee myös muuttoa Suomeen.

Emilia Nyström muutti viime talvena Jyväskylään. Kyproksella asuva kaksoissisko Erika seuraa perässä pian. Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Emilia löysi uuden elämänkumppanin lätkäliigajoukkue Jypin vastuuvalmentajasta ja joukkueenjohtajasta Ari-Pekka ”Kenkä” Siekkisestä.

Nyt en halua lähteä enää pois.

Emilia Nyström

– Viime talvena tuli muutoksia elämään ja mietin, että ei hitsi – pitäsköhän lähteä takaisin Suomeen. Alkuunhan se oli, että mitä mä täällä teen ja mitä mä osaan täällä tehdä ja täällä on kylmäkin. Mutta nyt en halua lähteä enää pois, nauraa Emilia ja vahvistaa, että Kyproksella vielä asuva sisko Erika on tulossa perässä.

– Kun muutin Jyväskylään asumaan niin päätin, että lähden ensi talvena pelaamaan lentopalloa ja sitten tuli uusi päätös ja suunta on Pihtiputaalle.

Pihtiputaan pelaaja numero 1

Emilia pelaa lauantaina 27.9 alkavalla kaudella naisten lentopallon mestaruussarjassa pihtiputaalaisessa LiigaBlogi –joukkueessa numerolla 1. Ensipeli LiigaPlokin paidassa Emilialla  on 29.8.-31.elokuuta, kun LiigaPloki järjestää lentopallon syysturnauksen Pihtiputaalla. Mukana on LiigaPlokin lisäksi WomanVolley, Pölkky Kuusamo ja  LP Vampula.

Lentopallojoukkueen jäsenyys poikkeaa melkoisesti beach volley pelaamisesta. Nyt ei enää riitä taktiikan hiominen kaksoissiskon kanssa, vaan  pitää sisäistää koko joukkueen taktiikka.

– Siinäpä se onkin ja vielä pitää kuunnella valmentajaakin, pähkäilee Emilia.

Emilia on pelannut 92 mestaruusliigaottelua LiigaEurassa ja Pieksämäki Volleyssa. Lisäksi hän on pelannut yhdeksän naisten A-maaottelua. LiigaPloki kertoo Nyströmin tuovan joukkueeseen kokemusta varsinkin vastaanotto- ja puolustuspelaamiseen.

Ei enää ainoita Suomesta

Kymmenisen vuotta Nyströmin kaksoset olivat Suomen ainoat bech volley –lähettiläät maailmalla. Pari vuotta sitten on Suomesta on maailmallle tullut pari tyttöä.

– Heidän mukanaan tulee koko ajan lisää  junioreita, kun Mäkelänrinteen yhteiskoulu Märsky Helsingissä aloitti opetuksen ja ympärivuotisen beach volley harjoittelun, kertoo Emilia Nyström.

Kaksosiskoihin iski lentopallokipinä nuoruusvuosina Muuramen Jaakkolan rannassa.

Sinulla on joka toinen kosketus käytettävissä.

Emilia Nyström

– Siellä oli biitsikenttä ja sinne mentiin aina pelaileen koulun jälkeen tyttöjen kanssa ja joskus miestenkin kanssa. Siitä siitä se innostus lajiin lähti, muistelee Emilia.

– Biitsissä kiehtoi se, kun siinä on vaan kaksi pelaajaa eli sai itse ratkaista paljon pelissä. Sinulla on joka toinen kosketus käytettävissä. Sen takia haluttiin pelaamaan ja päästiin samalla ulkomaillekin matkustelemaan.

Nyströmit napsivat monia Suomen mestaruuksia putkeen. Viime vuonna he hävisivät mestaruuden Taru Lahdelle ja Riikka Lehtiselle.

– Kiva kun on tullut muitakin haastajia meidän rinnalle, jotka lähtevät kiertämään myös ulkomaille ihan tosissaan, ei olla enää niitä ainoita, iloitsee Emilia.

Beach volley vie ympäri maailmaa

Millaista on sitten beach volley ammattilaisen arki?

Niin pitkälle mennään kuin voitot jatkuvat.

Emilia Nyström

– Harjoituskaudella aamulla herätään, laitetaan puurot naamaan ja lähetään joko punttisalille tai lajitreeneihin hiekalle, sen jälkeen taas syödään ja sitten levätään ja uusiin harjoituksiin, listaa Emilia.

Pelikaudella kesällä maanantaina lähdetään turnaukseen, jossa harjoitellaan ja pidetään palaveri. Tiistaina alkavat pelit ja ja niin pitkälle mennään kuin voitot jatkuvat.

– Joka viikko mennään johonkin päin maailmaa, putkeen ollaan Kiinassa, Brasiliassa, Euroopassa  ja missä vaan, aika tiivistä se on, tunnustaa Emilia.

Kuinka kauan Erika ja Emilia vielä jatkavat beach volleyn pelaamista maailmalla, on vielä arvoitus siskoillekin.

– Kahdesta viiteen vuoteen ja sitten pitäisi tietää mitä alkaisi tehdä isona, miettii Emilia. Vaihtoehtoina on mm. työt isän yrityksessä tai opinnot ja uusi työ jollain liikunmta-alalla.

Emilia Nyströmiä haastattelivat 22.8. Marika Paaso ja Mikko Maasola.

(Korjattu 26.8. klo 23.14 kuvan alta leipätekstissä Erikan nimi Emiliaksi)