Nuoret käyttävät Whatsappia eri tavalla kuin aikuiset

Pikaviestipalvelu Whatsapp on kasvanut nuorten suosituimmaksi sosiaalisen median kanavaksi. Samalla kiusaaminen on yleistynyt. Esimerkiksi ryhmäkeskusteluihin saatetaan liittää osallistujia vasten heidän tahtoaan.

internet
Koululainen käyttää älypuhelinta.
Pekka Sivukari / Yle

Suurin osa aikuisista käyttää pikaviestipalvelua Whatsappia tekstiviestien, videoiden ja kuvien lähettämiseen ystäville. Sen sijaan nuorista Whatsapp on yksi suosituimmista sosiaalisen median kanavista muun muassa siksi, että sen avulla voi keskustella myös tuntemattomien kanssa. Moni nuori kuuluu kymmeniin ryhmäkeskusteluihin, ja Whatsapp-viestejä voi päivän aikana tulla jopa tuhansia.

Yleensä puhelinnumero ryhmäkeskusteluun pyydetään esimerkiksi Instagramissa tai Kik Messengerissä, kertoo 15-vuotias Hamad.

– Yleensä Kik Messengerissä sitä kysyy jonkun numeron ja jos numeron saa, niin keskustelu jatkuu Whatsappissa. Kaikki on nykyään Whatsappissa, Hamad kertoo.

Vaikka Whatsapp on määritellyt ikärajakseen 16 vuotta, paljon nuoremmat käyttävät sovellusta. Nuoret tytöt etsivät ryhmäkeskusteluihin esimerkiksi 13–18-vuotiaita osallistujia Demi.fi-keskustelupalstalla.

– Joskus näkee ilmoituksia, että etsitään Whatsapp-ryhmään vaikka ujoja ja masentuneita tyttöjä. Sitten ilmoittautuneet vaihtavat numeroita keskenään ja muodostavat ryhmän, sanoo projektisuunnittelija Marcus Lundqvist Verkkonuorisotyön valtakunnallisesta kehittämiskeskuksesta.

Miksi Whatsappissa sitten halutaan keskustella tuntemattomien kanssa? Lundqvistin mukaan kyse on siitä, että foorumeiden sijaan halutaan käydä yksityisempää keskustelua.

– Osa kokee, että monet netin keskustelupalstat alkavat olla liian isoja. Moni haluaa jutella foorumeja pienemmässä porukassa. Tässä on vähän samaa kuin netin alkuaikoina Ircissä. Kanavilla keskusteltiin jostain tietystä aiheesta, ja välillä mukaan liittyi tuntemattomiakin, Lundqvist sanoo.

Seksiryhmään vastentahtoisesti

Tamperelainen Irina hämmästyi löydettyään puhelimensa Whatsapp-sovelluksesta englanninkielisen, seksiä käsittelevän ryhmäkeskustelun.

– Sieltä rupesi tulemaan tervehdysviestejä ulkomaalaisista numeroista. Kun poistuin ryhmästä, alkoi tulla privaattiviestejä yksittäisiltä henkilöiltä. Yhden numeron kartoitin, ja se tuli Syyriasta asti.

Irina yritti selvittää yhdeltä viestittelijöistä, miten hänen puhelinnumeronsa oli päätynyt lisättäväksi ryhmään. Vastausta ei tullut.

Koska Whatsappissa voi liittää kenet tahansa ryhmäkeskusteluun puhelinnumeron perusteella, voi keskusteluihin joutua myös vastentahtoisesti. Nettipoliisille tuttuja ovat tapaukset, jossa joku on ryhmään liittämisen jälkeen tullut kiusatuksi ja haukutuksi.

Kiusaamiseen vaikea puuttua

Nettipoliisi saa nuorilta usein yhteydenottoja Whatsappiin liittyvistä kiusaamistapauksista.

– Yleisimmät rikosnimikkeet ovat kunnianloukkaus, yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen ja laiton uhkaus, sanoo nettipoliisi Jarno Saarinen

Poliisin on Whatsappissa vaikeampaa puuttua kiusaamiseen kuin esimerkiksi Facebookissa. Nuoret osaavat ottaa Facebook-keskusteluista ruutukaappauksia ja antaa poliisille kiusaamisesta todistusaineistoa toisin kuin puhelimella käytävistä Whatsapp-keskusteluissa.

– Joskus Facebookissa on voinut laittaa kiusaajalle itsekin viestiä, mutta Whatsappissa sellainen ei ole yhtä helppoa. Ryhmät ovat yksityisiä, eikä niiden keskusteluja pääse näkemään.

Saarinen ei suosittele ryhmäkeskusteluja tuntemattomien kanssa.

– Voihan se pahimmillaan johtaa siihen, että joku alkaa piinaamaan sen puhelinnumeron kautta, kun on sen saanut ensin selville. Sitten pahimmassa tapauksessa voi joutua vaihtamaan puhelinnumeron. Kovin huolettomasti tuntuu, että nuoret jakavat puhelinnumeroita ja ylipäätään tietoa itsestään.

Vanhempia Saarinen kehottaa tutustumaan nuorten käyttämiin some-kanaviin. Pelottelu ei auta, mutta riskeistä on hyvä keskustella etukäteen.