Malminetsintä huolestuttaa liakkalaisia

Tukesilta viime viikolla malminetsintäluvan saaneessa australialaisessa Daglish-yhtiössä aletaan valmistella tutkimustoimia heti kun kuukauden mittainen valitusaika umpeutuu. Liakkalaiset pelkäävät malminetsinnän johtavan kaivoksen perustamiseen.

louhinta
Mies leikkaa timanttisahalla kalliota.
Yle

Tornion kaupungin tekninen lautakunta otti keväällä malminetsintälupaan vastustavan kannan ja monet alueen asukkaat vastustivat luvan myöntämistä. Lautakunta vastusti lupaa, koska alueen läheisyydessä on suhteellisen tiivis nauhamainen kylärakenne.

Kaupunginarkkitehti Jarmo Lokio katsoo, että lautakunnan näkemyksiä ei otettu päätöksenteossa huomioon.

– Nyt täytyy tarkasti seurata, että luvan ehtoja noudatetaan tarkasti.

Daglish-yhtiössä uskotaan alueelta löytävän monia kaivosmineraaleja, kuten kuparia, nikkeliä, kobolttia, kultaa ja platinaryhmän metalleja.

Kaivoksen tulo on epävarmaa

Lupa-asiassa yhtiötä edustava Mathias Forss Scandinavian Geopool -yhtiöstä kertoo, että alustaviin toimenpiteisiin ryhdytään 30 päivän valitusajan umpeutuduttua.

– Valitukset voivat siirtää hankkeen keväälle.

Malminetsintäaluetta on toista sataa hehtaaria Alavojakkalan, Ylivojakkalan ja Liakanjoen alueella.

Malminetsintälupa on voimassa neljä vuotta, tutkittava alue on kooltaan 117 hehtaaria. Tukesin ylitarkastaja Heikki Puhakka rauhoittelee alueella asuvia, että kyse on vain etsintäluvasta. Kaivoslupa myönnetään erikseen. Puhakka muistuttaa, että malminetsintälupa hyvin harvoin johtaa kaivoksen perustamiseen.

– Osassa lausunnoista vastustettiin mahdollisen kaivoksen tulemista alueelle. Oli myös esityksiä asioista, jotka täytyy ottaa huomioon lupaa myönnettäessä. Malminetsintä yleensä herättää ajatuksen, että kaivos on tulossa alueelle, mutta hyvin harva etsintälupa johtaa kaivoksen perustamiseen - toki se on mahdollista, Puhakka toteaa.