Puotilan kartano jälleen auki

Yksi Itä-Helsingin merkittävimmistä kulttuurirakennuksista, Puotilan kartano, on auennut pitkällisen remontin jälkeen. Kartano toimii nyt ravintolana sekä kulttuuritilaisuuksien pitopaikkana.

kartanot
ihmisiä kävelee sateessa Puotilan kartanoon
Yle/Saija Nironen

Puotilan kartanon historia juontaa aina 1500-luvulta, vaikka nykyinen päärakennnus on vasta 1700-luvun lopulta. Helsingin kaupunki hankki kartanon omistukseensa vajaat 90 vuotta sitten. Sen jälkeen kartano toimi muun muassa kansakouluna ja häädettyjen asuntolana.

Kaupunki pani Puotilan kartanon myyntiin kolme vuotta sitten. Kartanoa havittelivat silloin Hare Krishna -liike ja kotiseutuyhdistys Puotilan kulttuurikartano, joka päätyi sitemmin kartanon omistajaksi. Alkoi remontti ja aivan yhdennellätoista hetkellä.

- Varsinkin tuo keittiösiipi oli päässyt niin lahoon kuntoon, että sen lattia olisi saattanut romahtaa tuonne lämmönjakohuoneesen koska tahansa, sanoo kotiseutuyhdistys Puotilan kulttuurikartanon halllituksen jäsen Tom Warelius.

Lähiruokaa ja mielen ravintoa

Nyt kartano on kunnostettu ja sisustettu kustavilaistyyliseksi lounas- ja tilausravintolaksi.

-Ihan suoraan kustavilaisuus ei näy ruokalistassamme, vaikka se näkyy sisustuksessa. Keittiömme noudattaa semmoista klassista kartanolle sopivaa linjaa ruokien suhteen, kertoo ravintoloitsija Pekka Puhakka ravintola Puotilan kartanosta.

Kartanolle sopivaa linjaa haluttaisiin noudattaa myös alueen palstaviljelijöiden kanssa ja saada keittiöön todellista lähiruokaa.

- Palstaviljelijöitä on täällä ilmeisesti parisen sataa ja ajattelimme ilmoittaa sinne yhteistyöhalukkuudesta eli ylijäämäsato ostetaan mielellään kartanon keittiön käyttöön, sanoo ravintoloitsija Pekka Puhakka.

Vatsan täytteen lisäksi Puotilan kartano tarjoaa myös mielen ravintoa.

- Kulttuuritarjonta tulee olemaan täällä varmasti aika mittavaa, taidenäyttelyjä, kirjailijatapahtumia, musiikkia sun muuta kulttuuritarjontaa tulee olemaan paljon, lupaa kotiseutuyhdistys Puotilan kulttuurikartanon halllituksen jäsen Tom Warelius.