Tottesundin kartano on Maksamaan historiallinen helmi

Maksamaan kunta osti Tottesundin kartanon omistukseensa vuonna 1947. Kartanoa ja sen pitkää historiaa esitellään yhä ryhmille. Jean Sibeliuksen ja Aino Järnefeltin häät vietettiin Tottesundissa 1892.

kulttuuri
Tottesundin kartanon historia juontaa 1660-luvulle. Kesällä 2014 kartanon päärakennus sai uuden pinnan.
Antti Haavisto/Yle

Tottesundin kartano Maksamaalla on yksi harvoista Pohjanmaan kartanoista. Sen historia juontaa juurensa 1660-luvulle, jolloin kreivi Claes Tott sen perusti.

– Tottesund perustettiin haltijapaikaksi ja sitä, kävikö Tott itse täällä, ei tiedetä. Hänen virkamiehensä hoitivat kuitenkin tuhannen hehtaarin tilaa, jolla oli oikeus periä verojakin niiltä, jotka täällä asuivat, kertoo Tottesundia vieraille esittelevä Håkan Nylund.

Vuonna 1733 Tottesundista tuli Pohjanmaan rykmentin everstin asuinpaikka. Eversti Gustaf Creutzille rakennettiin sinne asunto, jonka tilalle rakentui myöhemmin tilan nykyinen päärakennus eversti Gustaf von Numersille.

Koivukuja johtaa Tottesundin kartanoon.
Antti Haavisto/Yle

– Kartanoa rakennettiin kolmen vuoden ajan ja se valmistui vuonna 1800. Se rakennettiin tyyppikuvien perusteella siitä, millainen everstin asunnon pitää olla. Eversti rakensi kuitenkin tyyppikuvien malliin vielä hiukan lisää ja sai sakotkin siitä, Håkan Nylund tarinoi von Numersin ajasta.

Sisätilojen lisäksi Tottesundin piha-alueet ovat matkailukohde.

– Kartanon mailla ovat kaikki Pohjanmaan puulajit ja jalopuitakin, Nylund kehaisee ja lisää kartanon olleen aikanaan täysin omavarainen yksikkönsä.

Sibelius, Järnefelt ja Valkoinen rouva

Tottesundin kartanon historiaan kuuluu monia vaiheita. Oman lisänsä historiaan tuovat sotavuodet, jolloin kartanon alueella suoritettiin ilmavalvontaa. Maksamaan kunta osti kartanon vuonna 1947.

Håkan Nylund tuntee tarinoita kartanon historiasta ja siellä eletystä elämästä. Tottesundissa on kestitty myös arvovieraita, kuten kesällä 1892:

– Täällä Tottesundin Suuressa salissa vihittiin Jean Sibelius ja Aino Järnefelt pienessä tilaisuudessa, Håkan Nylund mainitsee ja kertoo myös toisesta vieraasta. Kunnon kartanon tapaan, myös Tottesundilla on kummituksensa.

– Meillä on täällä Valkoinen rouva. Hän on vintillä, mutta liikkuu täällä muuallakin. Moni on vakuuttunut hänen olemassaolostaan. Olen tehnyt täällä joskus iltaisin töitä ja kuullut vintiltä omituisia ääniä, mutta en ole koskaan häntä nähnyt, Nylund kertoo.