Syrjintä kukkii sossuissa – toimeentulotuen maksamisessa kivikautisia käytäntöjä

Kun naiselle myönnetään toimeentulotukea, rahat maksetaan usein hänen miespuolisen avo- tai aviopuolisonsa tilille. Sosiaalitoimen mukaan syy on kankeassa asiakastietojärjestelmässä. Tasa-arvovaltuutettu on vaatinut syrjivään käytäntöön muutosta jo 1990-luvulta asti.

Kotimaa
Henkilö täyttää toimentulotukihakemusta
Tiina Kokko / Yle

Toimeentulotuen myöntämisessä pidetään tiukasti kiinni epätasa-arvoisista käytännöistä monessa kunnassa. Muun muassa Hämeenlinnassa lähtökohtana on, että toimeentulotuki maksetaan naispuolisen hakijan miehen tilille.

Aikuissosiaalityön palvelupäällikkö Anne Murtonen vetoaa tietojärjestelmän kankeuteen.

– Asiakkuus kirjataan järjestelmään miehen nimellä silloin, kun hakijana on perhe tai pariskunta. Tietojärjestelmämme on sellainen, että perheenpääksi pitää kirjata yksi henkilö, joka nyt tässä on mies.

Murtosen mukaan kyse on käytännöllisyydestä. Hän myöntää kuitenkin, että systeemi on kankea.

– Meille on selkeintä, kun perheiden tiedot löytyvät aina miehen nimellä. Asiakkaan kannalta olisi ehkä parempi, jos hakemus voisi tulla ja tiedot voisi hakea kumman tahansa nimellä. Tällä hetkellä se ei ole mahdollista.

Muutos on hidasta tasa-arvovaltuutetun patisteluista huolimatta

Tilanne on samanlainen monessa suomalaisessa kunnassa. Tasa-arvovaltuutettu kiinnitti ongelmaan huomiota (siirryt toiseen palveluun) jo 1990-luvun alussa. Sen jälkeen kuntia on kehotettu muuttamaan toimeentulotuen maksaminen sukupuolineutraaliksi. Jotkut kunnat ovat ottaneet neuvosta vaarin, mutta moni on jatkanut vanhalla tiellä.

Muutos on hämäläiseksikin hidasta myös Hämeenlinnassa. Järjestelmän muuttamisesta on Murtosen mukaan ollut puhetta, mutta toistaiseksi sanat eivät ole johtaneet tekoihin.

– Luulen, että tämä tulee taas esiin, kun sähköisiä palveluita kehitetään. Varmasti palaamme tähän uudelleen.

Toimeentulotuella tarkoitetaan kunnan varoista annettavaa sosiaalihuollon viimesijaista tukea, jota maksetaan, kun kotitaloudella ei ole tuloja tai ne eivät riitä välttämättömiin menoihin. Toimeentulotukea sai viime vuonna koko Kanta-Hämeessä lähes kahdeksantuhatta kotitaloutta.