1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. omena

"Olisipa tämä sade tullut heinäkuussa"

Pohjoiskarjalaisen omenatilan emäntä Reetta Lempinen katsoo keltaisen tuvan ikkunasta etelään viettäville omanapuuriveilleen, ja toteaa että tällaista tämä on. Säiden haltijaa ei komennella edes globaalina EU-aikana. Luomuomenatarhan tuotto ei yllä tänä vuonna aivan parhaaseen mahdolliseen tulokseen; kesäkuun viileä ja sateinen viikko osui juuri pölytysaikaan, ja heinäkuulta puuttui omenoita lihottava sade lähes tyystin.

omena
Hedelmätarhuri Reetta Lempinen vanhan omenapuun vierellä.
Siru Päivinen / Yle

– Heinäkuussa oli kyllä turhankin pitkä kuiva ja helteinen kausi, siinä alkoivat jo omenapuutkin kärsiä ja lehdet käpertyä. Näytti että omenat ja tilan muutkin hedelmät jäävät pieneksi, mutta kyllä tämä sade sitä nyt aika hyvin paikkaa kuitenkin, Lempisten Luomuomenatarhan emäntä Reetta Lempinen kertoo tarhaansa katsellen.

Tämän kesän kelit paljastavat rupiherkät omenalajikkeet. Esimerkiksi Pirja ei meillä kestänyt ehjänä kesäkuun pölytysjaksolle osunutta kylmää sadeviikkoa.

Reetta Lempinen

Kesäkuun kostea ja viileä jakso aiheutti sen, että rupi lähti tarhalla leviämään. Jos kukinnan kohdalla olisikin ollut kuiva ja lämmin viikko, olisi monen omenan poski nyt siloisempi.

– Rupiherkkyys kyllä paljastui tämän kesän keleissä. Esimerkiksi Pirja-lajikkeen kukinta osui juuri siihen sateiselle kesäkuun viikolle, niinpä rupikasvusto pääsi pesiytymään sen kehittyvien omenoiden aihioihin, Reetta Lempinen kertoo.

Lempisen luomuomenatarha sijaitsee Kontiolahdella, Romon kylällä. Varsin pohjoisesta sijainnista huolimatta omena viihtyy tilalla hyvin. Lempisten omenatilan erikoisuus on lajikevalikoima. Tarhaan on istutettu noin 200 eri omenalajiketta, sekä kymmeniä kirsikka-, luumu- ja päärynäpuita.

Kahdensadan raja rikki

– Kahdensadan lajikkeen raja oli täynnä viime syksynä, ja tuossa juuri valmisteltiin uusia istutuksia. Siellä on mukana ehkä noin seitsemisen uutta lajiketta, joten kyllä nyt mennään yli kahdensadan lajikkeen, Reetta Lempinen naurahtaa.

Lempinen kertoo, että yllättävän hyvin suurin osa lajikkeista pärjää myös hieman totuttua pohjoisemmassa. Parisadan lajikkeen joukosta vain noin kymmenkunta on ilmoittanut selvästi tulleensa istutetuksi aivan väärälle kasvuvyöhykkeelle.

Reetta Lempinen ottaa uusia lajikkeita kokeiluun yleensä kaksin kappalein, ja tekee kokeiluja myös erilaisiin omenapuun runkoihin. Menestyviä lajikkeita lisätään mieltymysten mukaan.

Luumuilla hyvä vuosi

– Luumuille tämän kesän säät osuivat paremmin, samoin päärynälle. Luumuhan kukkii omenaa hieman aiemmin, ja silloin oli paistetta ja pölyttäjiä riittämiin. Näyttääkin siltä, että luumu tekee lähes lajikkeesta riippumatta hyvän sadon, Reetta Lempinen kertoo.

Uusien lajikkeiden kohdalla Lempisten tilalla tutkaillaan paitsi tietenkin hedelmien makua, myös niiden taudinkestävyyttä, ja säihin sopeutumista. Alkukesän sateita ei parane säikähtää, jos haluaa Lempisten luomutarhalle pysyvästi kasvamaan.

– Luomu on tuotantomuotona haastava juuri sen takia, että teollisia torjunta-aineita ei käytetä. Lajikevalikoima ja puiden oikea-aikainen hoito ovat ne keinot, joilla täällä pelataan; siksi pyrin löytämään mahdollisimman meille sopivia lajikkeita, Lempinen kertoo.

Lue seuraavaksi