Munamarkkinoilta kuuluu hyvää – Satamuna laajentaa pakkaamoaan

Satamuna haluaa laajentaa munapakkaamoaan. Euran Paneliassa toimiva yritys pakkaa vuosittain kuusi miljoonaa kiloa kananmunaa.

Kotimaa
Kurikkaselän tilalla on 250 000 kananmunaa.
Mika Aro / Yle

Satakunnassa Euran Paneliassa toimiva munayhtiö Satamuna haluaa laajentaa munapakkaamoaan.

Pakkaamo on nykyisellään noin 1700 neliön suuruinen. Uutta tilaa rakennettaisiin lähes 1500 neliömetriä. Lupaa laajennukselle haetaan Pyhäjärviseudun ympäristölautakunnalta.

Laajennuksen taustalla on tilapula, mutta myös kysyntä on kasvanut.

– Joudumme nykyisin tuomaan munakennot ulkomailta, ja kennoja tulee kerrallaan aina iso lasti, joten tarvitsemme lisää varastotilaa. Myös kananmunia on nykyisin paljon ja monenlaisia, joten nekin tarvitsevat tilaa, Satamunan toimitusjohtaja Marko Haavisto sanoo.

Miljoonia munakiloja vuodessa

Haaviston mukaan kananmunien kysyntä on hyvällä tasolla. Yhtiö pakkaa kuusi miljoonaa kiloa kananmunaa vuodessa. Viime vuosina yhtiö on laajentanut myös omaa munantuotantoaa. Satamuna tuottaa itse kolmasosan pakkaamistaan munista.

– Tämä laajennus antaa meille mahdollisuuden kasvaa, kotimaan myynnistä ja viennistä Satamunassa vastaava Toni Haavisto sanoo.

Satamuna vie tällä hetkellä ulkomaille viidesosan tuotannostaan. Suurin vientimaa on Ruotsi. Suuri osa munista päätyy kuluttaja-asiakkaille.