Suomalainen lohi japanilaisen huippukokin käsittelyssä – katso video

Helsingissä vierailee tällä viikolla japanilainen huippukokki Hiromitsu Nozaki. Hän on tunnettu tv-persoona ja kirjoittanut kymmeniä kirjoja japanilaisesta ruokakulttuurista.

kulttuuri
Japanilainen huippukokki Hiromitsu Nozaki käsittelemässä lohta Hakaniemen kauppahallissa.
Japanilainen mestarikokki Hiromitsu Nozaki yllättyi suomalaisen lohen rasvaisuudesta.

Japanilainen huippukokki Hiromitsu Nozaki vieraili maanantaina 100-vuotiaassa Hakaniemen Kauppahallissa Helsingissä. Veitsenkäsittelystäkin kirjan kirjoittanut Nozaki pääsi näyttämään taitojaan, kun hänen eteensä laitettiin suomalainen lohi.

Omalla veitsellä lohen käsittely sujui varmoin ottein, mutta täkäläinen kala tuotti myös yllätyksen.

– Tämä on paljon rasvaisempaa kuin japanilainen lohi, Nozaki sanoo.

Hän arvelee, että Suomessa kala on laadultaan jopa parempaa kuin Japanissa.

– Suomi on pohjoisempana kuin Japani. Pohjoisen kalat ovat parempia kuin etelän.

Huippukokit ruokalähettiläinä

Hiromitsu Nozaki on Japanissa julkkiskokki. Hän on tehnyt television ruokaohjelmia lähes 30 vuotta ja julkaissut yli 40 keittokirjaa.

Nozakin suosiosta kertoo jotain se, että Suomen vierailulla häntä seuraavat oppipoikien lisäksi omat fanit. Hakaniemen Kauppahallissa samaan aikaan olleet japanilaisturistit puolestaan hieraisivat silmiään, kun paikalla olikin oman maan julkkiskokki.

Japanilaisen huippukokin vierailulla Suomessa halutaan edistää molempien maiden ruokakulttuurin tunnettuutta. Hiromitsu Nozaki tapaa Suomessa paikallisia mestarikokkeja, esittelee japanilaista ruokakulttuuria omilla taidonnäytteillään ja tutustuu suomalaiseen ruokakulttuuriin.

– Meidän japanilaisten täytyy tuntea ulkomaisia ruokakulttuureja, jolloin voimme tehdä parempaa ruokaa. Globaalissa maailmassa on hyvä tietää vieraiden maiden ruokakulttuureista. Sen takia on erinomaista olla täällä, Nozaki sanoo.

Nozakin vierailu on osa laajempaa Suomen ja Japanin kulttuuriyhteistyötä. Yle ja Japanin yleisradioyhtiö NHK ovat kehittelemässä tv-ohjelmaa, jossa huippukokit tutustuvat toisen maan ruokakulttuuriin.

Yksinkertaisuus on valttia

Japanilaisessa ruokakulttuurissa tärkeimpiä asioita ovat huippukokki Hiromitsu Nozakin mielestä raaka-aineet ja vuodenaika.

– Annetaan ruoka-aineksille mahdollisimman paljon tilaa ja tuodaan niiden potentiaali esiin mahdollisimman hyvin. Ei yritetä väkisin muuttaa niiden makua tai muotoa, vaan tuoda esiin niiden hyviä puolia. Lisäksi vuodenaika on tärkeää. Jos vuodenaika ei näy ruoassa, sitä ei voi sanoa japanilaiseksi ruoaksi.

Nozaki sanoo, että suomalaiset voisivat oppia japanilaisesta ruokakulttuurista yksinkertaisuutta.

– Teillä Suomessa on erittäin hyvää lihaa ja kalaa, jota voidaan maustaa ihan pelkällä suolalla. Oman ruokakulttuurin vahvuuksia ovat läheltä löytyvät mausteet.

Suomessakin ollaan lähentymässä japanilaista ruokakulttuuria. Laadukkaat raaka-aineet kiinnostavat yhä enemmän einesten sijaan.

– Ruoan pitää olla ihmisen eikä koneen tekemää. Tärkeintä ruoan laittamisessa on se, että ihminen tekee ruokaa toiselle koko sydämestään, Nozaki kiteyttää.