Laura Räty yhtiöjärjestelyistään A-studiossa: Se oli tapa yhdistää työ- ja perhe-elämä

Yle on uutisoinut tänään maanantaina Rädyn hyödyntäneen vuosina 2006–2009 yhtiöjärjestelyä, jolla hän sai muutettua lääkärin työstä saamiaan tuloja verottomiksi osingoiksi. Rädylle maksettiin osinkoja runsaat 20 000 euroa. Hän luopui järjestelystä, kun hänet valittiin Helsingin apulaiskaupunginjohtajaksi.

politiikka
Laura Räty.
Sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok.) perusteli yhtiöjärjestelyjään työ- ja perhe-elämän yhdistelemisellä.

Sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok.) perusteli yhtiöjärjestelyjään työ- ja perhe-elämän yhdistelemisellä. Hän kertoi saaneensa valmistumisensa jälkeen vuonna 2006 nopeassa tahdissa kaksi lasta. Samalla hän työskenteli monissa paikoissa erilaisissa pätkissä. Hän päivysti terveyskeskuksissa, hänellä oli virka HUSissa ja yksityislääkärin vastaanotto.

– Yhtiömuotoinen toiminta oli ja varmasti on edelleenkin järkevä tapa yhdistää monenlaisia erilaisia työnantajia, Laura Räty sanoi Ylen A-studiossa maanantai-iltana.

Hän korosti kuitenkin, että lääkäreillä ei ole erilaisia oikeuksia yhdistää perhe- ja työelämää kuin muilla ammattiryhmillä.

– Työnteko ja yrittäminen ovat kaikille ihan samalla lailla säädeltyjä asioita ammattiryhmästä riippumatta, mutta totta kai on niin, että tämän ympärillä on käyty isoa keskustelua. Lainsäädäntöä on valtiovarainministeri [Jyrki] Kataisen aikana muutettu siten, että työtulojen muuttaminen osinkotuloiksi ei ole yhtä helppoa kuin se aiemmin oli.

Oliko se verokikkailua?

– Omalta kohdaltani se on ollut ennen kaikkea tapa yhdistää työ- ja perhe-elämä.

Mikä oli rahallinen hyötysi?

– Oma henkilökohtainen rahallinen hyöty on ollut tästä varmasti laskettavissa sadoissa euroissa, koska oma työpanokseni on ollut sen verran pientä, kun olen sitä äitiyslomien ja muiden ohessa tehnyt.

Laura Räty korosti, että hän pohti asiaa pitkään, kun hänet valittiin Helsingin apulaiskaupunginjohtajaksi vuonna 2011. Hän luopui yksityislääkäritoiminnasta ja omistuksistaan terveysalan toimijoissa.

– Se oli minulta selkeä ratkaisu, selkeä eettisenkin pohdinnan jälkeen tehty kannanotto, sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty sanoi.

Hän huomautti, että hänen toimintansa holding-yhtiössä oli kuitenkin lainmukaista.

– Ministerien pitää näyttää omalla toiminnallaan esimerkkiä, ja olen sitä mieltä, että myös johtajien pitää näyttää omalla toiminnallaan esimerkkiä. Tämä on se syy, minkä takia itse luovuin kaikista tämäntyyppisistä asioista siinä vaiheessa, kun menin töihin Helsingin kaupungille.

Hänen mukaansa lääkäriopiskelijat tiesivät yleisesti, että holding-yhtiön kautta tuloja voi muuttaa luontoiseduiksi ja osingoiksi palkan sijaan.

Yle on kertonut Rädyn hyödyntäneen vuosina 2006–2009 yhtiöjärjestelyä, jolla hän sai muutettua lääkärin työstä saamiaan tuloja verottomiksi osingoiksi. Rädylle maksettiin osinkoja runsaat 20 000 euroa. Hän luopui järjestelystä, kun hänet valittiin Helsingin apulaiskaupunginjohtajaksi.