Matti Virtanen: Ääliöidioottien Pyhäinhäväistysyhdistys

Eräs muslimivaikuttaja ehdottaa, että Irakia ja Syyriaa terrorisoivan Isis-järjestön aluetta kutsuttaisiinkin Epäislamilaiseksi valtioksi.

Matti Virtanen
Matti Virtanen

Uskonnottoman ei pitäisi kirjoittaa uskonnoista, mutta menköön tämän kerran.

Törmäsin nimittäin lyhyen ajan sisällä neljä kertaa uskontojen edustajiin. Ensin työn puolesta Suomen muslimien johtajiin ja sitten yksityisesti kristittyihin. Muutamia havaintoja:

Teimme A-studioon juttua suomalaisista jihadisteista, Syyrian ja Irakin sisällissotiin lähteneistä nuorista, joista osa on liittynyt tai joutunut Isis-terrorijärjestön perustaman "Islamilaisen valtion" eli kalifaatin joukkoihin.

Päädyin kiireessä kuvauskeikalle Roihuvuoreen. Siellä sijaitsee kirkon vieressä Helsingin Muslimit ry:n moskeija. Ei se tosin moskeijalta näytä, koska rakennus on vanha liiketila – mutta ajatus on tärkein.

Perjantain rukoustilaisuudessa oli tupa täynnä, myös kahvilan puoli, jossa autoimme kuvaajan kanssa siirtämään pöydät syrjään seurakuntalaisten tieltä. Naisten puolelle emme tohtineet kurkistaa.

Imaami oli komea ilmestys: noin kolmikymppinen, mustakutrinen ja -partainen mies valkoisessa kaavussa ja päähineessä, terävä katse ja kantava ääni. Saarnan eli khutban aiheena oli pahojen puheiden välttäminen: kunnon muslimi ei puhu toisesta pahaa selän takana.

– Se on sama kuin jos söisit kuolleen veljesi lihaa. Hän ei pysty puolustautumaan, imaami hehkutti.

Seurakuntalaiset kuuntelivat saarnan ensin arabiaksi ja sitten suomeksi – Roihuvuoren moskeija on kielipolitiikkansa vuoksi myös islamiin kääntyneiden kantasuomalaisten suosiossa.

Khutban jälkeen rukoiltiin kumartuen muutamia kertoja etelään eli Mekkaan päin. Tunnelma oli harras ja ystävällinen. Politiikkaa ei puhuttu.

Ihmettelin, että emme saaneet kuvauslupaa. Syyksi sanottiin, että luvan voi antaa vain Helsingin muslimit ry:n puheenjohtaja Hamza Peltola, ja hän on matkoilla. Sain Peltolan puhelimeen, ja hän sanoi ettei kuvata saa, jos paikalla olijat eivät sitä halua. Pattitilanne.

En myöskään saanut imaamia kameran eteen, mutta hänellä oli aikaa taustakeskusteluun rukoustilaisuuden jälkeen. Yritin kysellä, miten Roihuvuoressa suhtaudutaan jihadisteihin. Selvää vastausta en saanut, vaan keskustelu kääntyi nopeasti Gazan sotaan. Miksi me suomalaiset tuemme Israelia?

Älkää sotkeko Jumalaa politiikkaan ja varsinkaan sodankäyntiin. Vestigia terrent – jäljet pelottavat, kuten vääräuskoisilla roomalaisilla oli tapana sanoa.

Matti Virtanen

– Ai me vai? Luulin, että olemme kaikki suunnilleen samaa mieltä ulkoministerimme kanssa siitä, että Israelin toiminta on tuomittavaa ja ylimitoitettua, selitin.

Muhammediksi esittäytynyt imaami ei halunnut kertoa koko nimeään eikä antaa puhelinnumeroaan. Tajusin nopeasti, että en pysty murtamaan epäluuloja näin lyhyessä ajassa.

Peltola vastasi Isis-järjestöä koskevaan kysymykseeni tekstiviestillä, että "emme kehota ketään lähtemään poliittisesti epävakaille alueille ulkomaille". Päätin soittaa hänelle myöhemmin uudestaan.

Toinen kohtaaminen oli Suomen Islamilaisen Yhdyskunnan moskeijassa Lönnrotinkadulla muutamaa päivää myöhemmin. Yhdyskunta on Suomen muslimijärjestöjen keskusliitto, jonka neuvostoa johtaa syyrialaissyntyinen imaami Anas Hajjar.

Yhdyskunnan moskeijalla kuvaamiseen ei ollut estettä, eikä kiellettyjä kysymyksiä ollut. Hajjar puhuu tyynesti ja diplomaattisesti; hänen tuskaansa Syyrian tuhoutumisesta on helppo samastua. Päädyimme siihen, että hän tulee illalla suoraan lähetykseen studiovieraaksi.

Isisin kalifaatista Hajjarilla ei ollut hyvää sanottavaa, vaikka se taisteleekin diktaattori Assadin sortovaltaa vastaan ja on yhdistävinään sunnimuslimeja. Islamin tavoitehan on, että kaikki muslimit – ns. umma – kuuluisivat yhtenäiseen uskonnolliseen valtioon.

Hajjar sanoi selvästi, että Isis rikkoo islamin määräyksiä: islamilaista valtiota ei voi perustaa toimittajien kauloja katkomalla eikä vainoamalla vääräuskoisia. Suomalaisten ei hänen mukaansa pitäisi osallistua muiden sotiin. Tämä selvä.

Viikkoa myöhemmin sain kuunnella kristittyjen sotilaiden valatilaisuutta Upinniemen varuskunnassa. Huomasin, että valan teksti on muuttunut. Ennen vanhaan se päättyi sanoihin "Jumala minua siinä auttakoon", mutta sepäs olikin poistettu.

Suomalainen sotilas pärjää siis ilman Jumalan apua. Mukava ajatus, koska kukaanhan ei kriisin puhjetessa tiedä kenen puolella Jumala loppujen lopuksi on. Olisi ehkä hyvä, että Jumala poistettaisiin sotilasvalasta kokonaan, niin osaa porukasta ei tarvitsi vannottaa eri tiloissa.

Vielä yksi kohtaaminen uskonnon kanssa: Olin häissä, jossa siviilivihkimisen suoritti maistraatin mies, ja sen päälle tuoreen avioparin siunasi tuttu (nais)pappi. Pariskunnasta toinen kuului kirkkoon, toinen ei.

Pappi puhui rakkaudesta ja siunasi sormukset, mitä se sitten tarkoittaakaan. Katselin touhua hieman hämmentyneenä, mutta ajattelin ettei tuosta kai mitään haittaa ole. Valtio ja kirkko olivat paikalla samaan aikaan, mutta eivät astuneet toistensa varpaille.

Odottelin pari viikkoa Hamza Peltolan vastausta kysymyksiini: Mikä on Helsingin Muslimit ry:n kanta "Islamilaisen valtion" kalifaattiin ja siihen, että joitakin suomalaisia on päätynyt sen riveihin? Viime sunnuntaina sain hänet puhelimeen.

– Kanta on aika lailla samanlainen kuin Anas Hajjarilla. Tai siis samanlainen.

– Aika lailla samanlainen. Millä tavalla se on erilainen?

– Ihan samanlainen. Ei ole mitään eroavaisuutta.

– Siis teidän mielestänne tämä kalifaatti toimii epäislamilaisesti?

– Kyllä.

– Ja mitä te sanotte niille nuorille, jotka harkitsevat lähtöä Irakiin tai Syyriaan taistelemaan?

– No kannattaa kyllä harkita pari kertaa ennen kuin lähtee. Kannattaisi tulla moskeijoihin kysymään tästä asiasta eikä vain luottaa omaan arviointikykyynsä. - - Totta kai sanomme heille, että ei kannata lähteä.

Kiitos. Islamic Monthly -lehden päätoimittaja Arsalan Iftikhar ehdotti viime viikolla, että Irakia ja Syyriaa terrorisoivan Isis-järjestön aluetta ei kutsuttaisi islamilaiseksi valtioksi kuten joukkio itse toivoo, vaan "epäislamilaiseksi valtioksi".

Profeetta Muhammed on Iftikharin mukaan kieltänyt vankien teloittamisen, vanhusten, naisten ja lasten tappamisen, jumalanpalveluspaikkojen tuhoamisen ja paljon muuta, mihin Isis on syyllistynyt. Siksi tätä kalifaattia ei tarvitse kunnioittaa, vaan sitä voi kutsua vaikkapa nimellä "Idiotic Sacrilegious Imbecile Society" eli Ääliöidioottien Pyhäinhäväistysyhdistys.

Tästä voinemme olla aika lailla samaa mieltä, sekä me uskonnottomat että kaikki Abrahamin Jumalan nimiin vannojat. Olkaa kilttejä älkääkä sotkeko Jumalaa politiikkaan ja varsinkaan sodankäyntiin. Vestigia terrent – jäljet pelottavat, kuten vääräuskoisilla roomalaisilla oli tapana sanoa.

Matti Virtanen
Kirjoittaja on A-studion toimittaja