Pedofiilien metsästäjä jahtaa tuomittuja rikollisia netissä – katso Ajankohtaisen kakkosen pedofiilijuttu jo nyt

Mikko Parantainen julkaisee netissä pedofiilien nimiä ja kuvia. Hän uskoo, että julkinen häpeärangaistus ennaltaehkäisee uusia rikoksia.

Kotimaa
Tapani Saari
Tapani Saarta koskenut pedofiilihuhu oli pahimmillaan kaksi vuotta sitten. Saaren mukaan huhu on sittemmin saatu jo lähes kokonaan taltutettua.Yle, Ville Vaarne
Mikko Parantainen

– Tuossa baaritiskillä sain kuulla, että täällä Äänekosken keskustassa liikkuu lasten houkuttelija. Päätin kokeilla, että saisiko tällaisen tyypin tiedot kaivettua esiin, Mikko Parantainen sanoo.

Parantainen löysi miehen tiedot ja toimitti ne poliisille. Siitä alkoi toiminta, jota hän kutsuu harrastukseksi.

Parantainen on pedofiilien metsästäjä. Ensin hän bongaa sanomalehdestä tai netistä uutisen, jossa kerrotaan lapseen kohdistuneesta seksuaalirikoksesta.

Lehtijutun perusteella Parantainen tilaa käräjäoikeudesta asiakirjan, josta selviää rikoksen tekijän nimi ja kotipaikka.

Parantainen etsii tekijän kuvan ja julkaisee tiedot netissä. Yksi julkaisukanavista on hänen perustamansa Facebook-ryhmä, jonka nimi on "Ei hyssyttelyä pedofiileille – Kaikki tiedot julkisiksi".

Uhrin äiti halusi tuomitun kuvan julki

Eräs tyttö oli joutunut useiden vuosien ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi. Tapaus tuli ilmi, kun tyttö oli jo aikuinen. Tekijä sai neljän vuoden ja kahden kuukauden ehdottoman tuomion, jota hän kärsii parhaillaan.

Uhrin äiti otti Mikko Parantaiseen yhteyttä. Hän halusi tuomitun kuvan julki.

– Kyllä se on paljon helpottanut, että Mikko [Parantainen] on tuonut asioita ihmisten tietoisuuteen, nimettömänä pysyttelevä nainen sanoo.

Melkein kaikki tuomiot julki

Pedofilia on psykiatriassa käytetty termi, jolla tarkoitaan esimurrosikäisiin kohdistuvaa seksuaalista mielenkiintoa. Yleensä pedofiiliksi kutsutaan henkilöä, joka on kiinnostunut alle 13-vuotiaista lapsista. Pedofiili on kiinnostuksen kohteitaan vähintään viisi vuotta vanhempi.

Oikeuslaitos ei käytä pedofiili-sanaa, vaan rikosnimikkeenä puhutaan lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Parantainen paljastaa netissä kaikki käsiinsä saamat rikostuomiot, joissa tekijä on täysi-ikäinen ja uhri alle 16-vuotias. 13–16-vuotiaiden kohdalla ei yleensä viitata pedofiliaan.

Parantaisen mielestä seksuaalirikollisten tuomiot ovat liian lieviä. Nettijulkaisut ovat eräänlainen julkinen häpeärangaistus.

– Uhri kärsii koko loppuelämänsä. Se on ihan oikein tekijälle, että myös hän joutuu vähän kärsimään.

Julkaisujen tavoitteena on myös se, että mahdolliset rikoksentekijät huomaisivat, että tuomion saaminen johtaa ikuiseen pedofiilin leimaan.

Joskus rikoksen uhrit pyytävät Parantaiselta, että paljastusta ei tehtäisi. Taustalla on usein uhrin henkilöyden suojeleminen. Silloin Parantainen sanoo jättävänsä rikollisen paljastamatta.

Laillisuus voidaan puida oikeudessa

Tällä hetkellä Mikko Parantaisesta on tehty rikosilmoitus kunnianloukkauksesta.

Kyse on tapauksesta, jossa Parantainen julkaisi netissä seksuaalirikosta koskevan uutisen linkin ja siihen liittyvän kuvan.

– Henkilökohtainen mielipiteeni on, että pedofiilillä ei ole kunniaa, jota loukata, Parantainen sanoo.

Oikeusoppineet eivät osaa kommentoida sitä, onko tuomittujen pedofiilien nimien ja kuvien julkaisu laitonta. Heidän mielestään vasta käräjäoikeus ja myöhemmin ylemmät oikeusasteet voivat ottaa kantaa asiaan.

– Toiminta on laillisuuden rajamailla. Rikoksen täyttyminen ratkaistaan tapauskohtaisesti, sanoo rikosoikeuden professori Matti Tolvanen.

Yrittäjä joutui huhun kohteeksi

Oulaisista kotoisin olevan maanrakennusyrittäjä Tapani Saari joutui pari vuotta sitten pedofiilihuhujen kohteeksi.

– Minut yllätti itsenikin, miten laajalle huhut olivat levinneet. Vertaisin sitä metsäpaloon tai kulovalkeaan, Saari sanoo.

Saari seurasi huhuja niiden alkulähteelle. Taustalla oli uutinen, jossa vanhoillislestadiolainen mies oli tuomittu lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Myös Saari on vanhoillislestadiolainen.

Saaren mukaan huhuja alettiin levittää, jotta hänen yrityksensä liiketoiminta kärsisi.

Hän päätti kuitenkin jättää rikosilmoituksen tekemättä.

– Jätän tuomion korkeammalle taholle, Saari sanoo.

Saarta koskevat huhut eivät lähteneet liikkeelle netistä, mutta netti on nykyään yleisin alusta tällaisten huhujen levittämiseen.

Väärä paljastus on riski

Parantaisen lisäksi useat muutkin henkilöt paljastavat tuomittujen pedofiilien tietoja. Räikeimmät tapaukset ovat pelkkiä epäilyjä, jotka täyttävät kunnianloukkauksen tunnusmerkit.

Paljastuksissa on se riski, että vääriä tietoja levitetään tarkoituksella.

Myös väärän henkilön leimaaminen pedofiiliksi erehdyksessä on mahdollista.

– Se riski on ollut jo vuosien ajan, ja siksi olen jättänyt kymmeniä paljastuksia tekemättä, Parantainen sanoo.

Parantainen haluaisi, että viranomaiset ottaisivat selkeän kannan siihen, mitä netissä saa julkaista. Toistaiseksi netin pedofiliakeskusteluissa on villin lännen meininki.

Pedofiilien metsästyksestä lisää Ajankohtaisessa kakkosessa tiistai-iltana kello 21.