Jos digipelaamisesta tulee ongelma, ei muuta kuin takaisin nettiin

Rahapeliongelmaisille löytyy apua, koska rahapelien tuottajat käyttävät osan voitoistaan ongelmapelaajien auttamiseen. Peliteollisuus sen sijaan auttaa digipeleistä kärsiviä kirjastoissa järjestetyillä viihdekeskusteluilla. Myös internetin itsehoitopalvelun toivotaan auttavan niitä joilla on ongelmia digipelaamisensa kanssa.

Rahapelien tuottajat ottavat vastuun peliensä haittavaikutuksista. Yle Radio Suomen Ajantasassa kysyttiin, että eikö peliteollisuuden pitäisi vastaavasti ottaa vastuuta niistä joilla on ongelmia digipelien kanssa.

– Olemme tehneet jo vuosia yhteistyötä ehkäisevään päihdetyöhön keskittyvän EHYT ry:n kanssa tällaisen pelitaitoprojektin kautta.

Näin Ajantasan kysymykseen vastasi pelialan kattojärjestön Neogamesin politiikka-analyytikko Jari-Pekka Kaleva.

– Käytännössä olemme järjestäneet tapahtumia kirjastojen kanssa. Siellä on kerrottu vanhemmille ja lapsille digitaalisesta pelaamisesta uutena viihdemuotona.

Nettipelaamisen ongelmiin saa hoitoa netistä

HUS:n projektijohtaja ja psykoterapeutti Jan-Henry Stenberg tarjoaa yhtä ratkaisua peliongelmaisille. Se on Mielenterveystalo.fi –niminen palveluportaali.

– Kaikki suomalaiset löytävät sieltä apua ilman kirjautumista. Ensin valitaan pulma tai oire. Sen jälkeen palvelussa voi saada tarkempaa selvennystä siihen millainen pulma on, ja voiko se liittyä muihin ongelmiin kuten mielialan laskuun, ahdistuneisuuteen tai jopa psykooseihin.

– Sitten palvelu auttaa käyttäjää hahmottamaan kuinka paljon pulma heikentää jokapäiväistä toimintakykyä. Lopuksi palvelu opastaa oikeantasoisen hoidon ääreen siellä missä palvelun käyttäjä asuu. Jopa kartat ja reittiohjeet löytyvät, kertoo Stenberg.

Mielenterveystalo.fi on käytössä vuoteen 2015  mennessä koko valtakunnassa Ahvenanmaan sairaanhoitopiiriä lukuun ottamatta.

Digipelaamisen haittoja ei ole tutkittu

Liiallisesta digitaalisesta pelaamisesta on haittaa läheisille. Näin kokee enemmistö suomalaisista. Tämä kävi ilmi A-klinikkasäätiön, Sininauhaliiton ja Peluuri-palvelun teettämän kyselyn tuloksista.

Digitaalisella pelaamisella ei tarkoiteta rahapelaamista, vaan pelaamista konsolilla, tietokoneella tai kännykällä.

– Digitaalisen pelaamisen vaikutuksista ei ole vielä tutkimusta, sanoo kehittämispäällikkö Mari Pajula peliongelmaisia auttavasta Peluuri-palvelusta.

– En halua väheksyä, etteikö pelaamisella olisi positiivisia merkityksiä. Mutta me toimimme sen tosiasian parissa, että osalla pelaajista löytyy haittoja. Tähän ei olla vielä kiinnitetty huomiota, Pajula sanoo.