Automatiikka valvoo, mutta sähköyhtiön partiot valmiina tuuleen ja tuiskuun

Vaikka energiayhtiön valvomossa vilkkuvat valot heti sähkökatkoksen sattuessa, vian löytäminen voi vaatia vikapartion lähettämistä maastoon. Tiettömien taipaleitten takana olevan vian löytäminen voi silloin viedä aikaa ja syypääksi voi paljastua vaikkapa muuntajaan tunkeutunut orava.

Oulun energian käyttöpäivystäjät istuvat monitorien edessä ja tarkkailevat niissä näkyviä kaavioita. Tiistaiaamu on valvomossa tavallista vilkkaampi, sillä menossa on Oulunsuun sähköaseman korvauskytkentä.

- Poikkimaantien johtojärjestelyiden vuoksi 110 kilovoltin syötöt laitetaan kylmäksi. Siellä on useita partioita maastossakin tekemässä kytkentöjä, kertoo Oulun Energia Siirto ja Jakelu Oy:n käyttöpäällikkö Matti Lehto.

Kaivuutyöt, huollot, kunnossapitotyöt ja vikakorjaukset aiheuttavat päiväsaikaan muutenkin huomattavan määrän erilaisia kytkentätöitä.

Valvomossa ei voi korjata kaikkea

Toisinaan  sähköverkkoon tulee häiriö. Tällöin automaattinen valvontajärjestelmä tekee hälytyksen,  ja karttapohjalla näkyy sähköttömäksi mennyt alue. Tämän perusteella päivystäjät alkavat paikallistaa vikaa. Kun vika löytyy, se voidaan usein korjata valvomon pöydän äärestä kauko-ohjausjärjestelmällä.

Jos häiriön korjaaminen tai paikallistaminen ei onnistu valvomosta, partio hälytetään maastoon.

- Muuntajia joudutaan partioimaan yksitellenkin, ja kun ne ovat pitkin metsiä, niin sehän vie aikaa. Toisinaan olosuhteet ovat hankalat, kun saattaa olla myrskyä, vesisadetta ja pimeää,  Lehto selvittää.

Sähkökatkosten vianetsintä ja korjaus helpottuu, kun sähköjohtoja saadaan vähitellen siirretyksi maastosta tienvarsille.

Oravat ja linnut aiheuttavat räpsyjä

Toisinaan sähkökatkoksien syynä ovat oravat tai linnut.

- Yleensä ne aiheuttaa lyhyitä sähkökatkoksia, semmoisia räpsyjä. Esimerkiksi kuollut orava saattaa roikkua langassa ja siinä heiluessaan aiheuttaa lyhyitä räpsyjä. Tämmöisten löytäminen voi olla vaikeaa, kertoo Lehto.

Lyhyitä sähkökatkoksia tulee Oulun Energian alueella 50-100 vuodessa, joista osa on eläinten, osa ukkosen ja tuulen aiheuttamia. Eläinten aiheuttamia isompia vikoja, kuten muuntajan särkymisiä, tulee 5-10 vuodessa.

- Varsinkin syyspuolella tulee näitä, kun oravanpoikaset lähtevät liikkeelle ja hakevat paikkoja, joihin kävyn saa tiiviisti ruokailua varten. Muuntajasta semmoisen saattaa löytää, mutta kun siellä on 20 kilovolttia jännitettä, niin huonosti  käy.

Vaikka muuntamoissa on pieneläinsuojat, oravat saavat temppuiltua itsensä pienestäkin raosta sisään.

Orava on melkoinen trapetsitaiteilija, nehän juoksee lankoja pitkin kevyesti ja kieppuvat posliinieristeen päällä

Matti Lehto

- Orava on melkoinen trapetsitaiteilija, nehän juoksee lankoja pitkin kevyesti ja kieppuvat posliinieristeen päällä.

Sähkökatkoksesta ei tarvitse ilmoittaa energiayhtiölle

Valvomon arkeen kuuluu myös asiakkaiden soittoihin vastaaminen.

- Jos tietää, missä vikapaikka sijaitsee, niin silloin meille kannattaa soittaa, ohjeistaa  Oulun Energian käyttöpäällikkö Matti Lehto.

Muissa tapauksissa sähkökatkoksista saa tietoa netin kautta, energiayhtiön keskeytyskarttapalvelusta. Myös puhelinautomaatti kertoo viasta.

- Jos kaikki sähköttömät asiakkaat soittavat vikapuhelimeen ja päivystäjä on yksin vuorossa, vian selvitys hidastuu. Toki pyrimme vastaamaan kaikkien puheluihin.

Yleensä asiakkaat haluavat tietää, milloin sähköt palaavat.

- Sitä ei mekään pystytä varmasti sanomaan, varsinkaan jos ei vielä edes tiedetä, missä vika on, Lehto sanoo ja kehottaa asiakkaita rauhallisuuteen sähkökatkoksen sattuessa.