1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. juustot

Jämsäläinen juustola ehti investoida Venäjän vientiin

Jämsäläinen Jokilaakson Juusto sai viime keväänä vientiluvan Venäjälle. Lupa edellytti isoja investointeja, kuten kylmiöiden uusimista.

Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Jokilaakson Juusto Jämsässä viettää ensi viikolla 10-vuotisjuhlaansa. Juustola on viimeisen muutaman vuoden aikana tuplannut tuotantonsa.

Nyt epätietoisuus Venäjä-pakotteista vaivaa Jokilaakson Juuston kaltaisia pieniä elintarviketuottajia. Esimerkiksi juustojen vientirajoitteista Venäjälle ei tällä hetkellä ole täyttä selvyyttä.

25 ihmistä työllistävä Jokilaakson Juusto ehti ennen pakotteita tehdä isot investoinnit, tähtämimessä Venäjän markkinat. Muun muassa Armeniaan ja Balkanin maihin tuotteitaan myyvä juustola ei kuitenkaan vielä ehtinyt aloittaa vientiä Venäjälle.

– Se helpottaa, ettei tuotteita ole tehty valmiiksi varastoon Venäjää varten, ja kotimaan markkina vetää, sanoo Jokilaakson Juuston tuotantopäällikkö Sari Soikka.

Pakotteet kuitenkin sekoittavat markkinoita myös Suomessa.

– Kilpailu on kireää, ja senkin takia halusimme vientiluvan Venäjälle. Elämme kriittisiä hetkiä, nyt pitää odottaa mitä tuleman pitää, mutta totta kai tämä markkinoita sekoittaa, Soikka arvioi.