Kesäkuun kylmyys tappoi linnunpoikasia – heinäkuun helteillä kakkospoikueet onnistuivat

Vaihtelevat kesäsäät koettelivat linnustoa. Etenkin metsäkanalinnut kärsivät kylmästä kesäkuusta. Moni tiaispari onnistui paikkaamaan alkukesän poikastappioita kakkospoikueella, jolle riitti hyvin ruokaa heinäkuun lämmössä.

luonto
Kottaraisenpoikanen
Antti Kolppo / Yle

Osa linnuista, kuten sinisorsa, tavi ja kottarainen, aloitti pesintänsä selvästi tavallista aiemmin ja onnistui pesinnässään hyvin. Kesäkuun koleus tuntui jo tiaisten ja sieppojen pesinnässä ja moni tiaispari paikkasi alkukesän poikastappiota kakkospoikueella.

Myös metsäkanalintujen pesintä kärsi kesäkuun säistä, toteaa Kanta-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen linnustovastaava Ari Lehtinen.

– Yksi ryhmä, joka tästä kylmästä kesäkuusta kärsi, on metsäkanalinnut eli teeri, pyy, metso, joilla ei näitä uusintapoikueita enää tule. Niillä on kesäkuussa pienet poikaset ja kylmää oli ja paikoitellen sateista, niin varmasti metsäkanalintukannat ovat tästä vähän notkahtaneet. Ehkä joillakin petolinnuilla myös, joilla on avopesiä. Niillä alueilla, joilla tuli kovia sadekuuroja kesäkuussa, poikastappioita on varmaan tullut.

Heinäkuussa tavallista enemmän kakkospoikueita

Kevään vähälumisuus aiheutti sen, että pesinnät lähtivät liikkeelle hirveän aikaisin, kertoo Lehtinen.

– Näin useita sinisorsa- ja tavipoikueita jo toukokuun alussa, kun normaalisti vesilinnut siinä vaiheessa vasta aloittavat haudonnan. Pienemmilläkin linnuilla, esimerkiksi kottaraisilla, oli poikastuotto hyvä, ehkä aikaisimmilla tiaisillakin meni ihan hyvin, mutta kesäkuun kylmyys aiheutti haittaa monelle lajille. Hyönteisiä ei ollut ilmassa ja lentäviä hyönteisiä pyydystävien tiaisten ja sieppojen poikasten ruokkiminen oli hankalaa ja poikueet jäivät pieniksi. Pönttöihin jäi kuolleita poikasia aika paljon.

Heinäkuussa tiaisilla oli normaalia enemmän kakkospoikueita.

– Kesäkuussa tuhoutuneen tilalle moni pyöräytti uudet munat pönttöön ja heinäkuu oli suosiollinen, ravintoa hyvin saatavana ja kakkospoikueet onnistuivat suhteellisen hyvin.

Lehtinen arvioikin, että vaihtelevistä säistä huolimatta kesä ei ollut linnuille sentään täydellinen katastrofi.