Ihminen on ihmisen paras bisnes nyt ja tulevaisuudessa

Työelämän muutoksen ennakointi on vaikeaa niin yrityksille kuin koulutuksen järjestäjillekin. Yritysvalmentaja kehottaa tarttumaan työhön, jotta näkee toimiiko idea.

ilmiöt
Kädet lähikuvassa.
Liikeideat eivät ratkaise, vaan se, miten ideoita pystyy työstämään.Olivier Hoslet / EPA

Milloin liikeidea on hyvä ja milloin huono? Kajaanilainen yritysvalmentaja Ollis Leppänen ei enää mielellään vastaa kysymykseen.

– Loppupelissä on parempi pitää suunsa kiinni. Jos sanon jotain, olen todennäköisesti väärässä, nauraa Leppänen.

Työelämän muutos on ollut viime vuosina niin nopeaa, että sen ennakoiminen on ollutkin hyvin vaikeaa. Helsingin seudun kauppakamari on pyrkinyt ennakoimaan muutosta kahdella ennakointiprojektilla. Kauppakamari on tehnyt ennakointityötä jo vuodesta 2008 lähtien.

– Teemme yhteistyötä yritysten ja oppilaitosten kanssa koulutustarpeista. Olemme edelläkävijöitä, mutta jatkossa tätä tulee varmasti enemmän, kertoo Helsingin seudun kauppakamarin projektipäällikkö Mari Korpiola.

Oppilaitoksissa otetaa mielellään vastaan yritysten ajatukset ja toiveet.

– Tämä nähdään tosi tärkeänä molemmilla puolilla. Yksi mukana olleista tahoista sanoikin, että tällainen yhteistyö on helmi, kertoo Korpiola.

Ihminen tarvitsee ihmistä

Helsingin seudun kauppakamarin ennakointiprojektit teettivät kyselyn tulevaisuuden palveluista ja osaamisesta (siirryt toiseen palveluun) yli tuhannella ihmisellä, joista osa oli opiskelijoita, osa yrityselämästä ja osa oppilaitoksista.

Osallistujilta kysyttiin, mitä palveluita tulevaisuudessa tarvitaan. Vastauksissa korostuivat terveyden ja hyvinvoinnin palvelut ja sähköiset palvelut. Kajaanilainen yritysvalmentaja Ollis Leppänen uskoo myös palveluihin. Talkkaribisneksessä on nähty jo pokeritalkkareitakin.

– Kaikki mitä voit tehdä toisen ihmisen puolesta, niin siinä on bisnes. On muun muassa olemassa sellaisia talkkareita, jotka valvovat nettipokeria puolestasi, kertoo Leppänen.

Yritysvalmentajan mukaan tekeminen opettaa parhaiten niin hyvien ideoiden kuin omien lahjojenkin löytämisessä.

On muun muassa olemassa sellaisia talkkareita, jotka valvovat nettipokeria puolestasi.

Ollis Leppänen

– Pitäisi päästä nopeasti työhön kiinni, että näkisi mihin omaa osaamista voi viedä ja missä on hyvä.

Epäonnistumistakaan ei pidä pelätä. Ollis Leppänen näkee onnistumiskulttuurissa sukupolvien välisen eron.

– Nuorten ja nuorten yrittäjien keskuudessa kannustetaan, että pitäisi epäonnistua, että näkee toimiiko idea. Sitten kun on perhettä ja ikää, tulee vielä enemmän paineita onnistua. Yrittäjätarinoita kuulleena voi sanoa, että aina on hetkiä jolloin menee mönkään. Se on ratkaiseva hetki, jäätkö paikallesi, vai nousetko ylös ja menet eteenpäin.