Tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen: Toimeentulotuki kuuluu tukea hakeneelle

Päätöksen tekeminen puolison nimellä tuottaa monenlaisia käytännön vaikeuksia, huomauttaa tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen. Hän uskoo kuitenkin, että epätasa-arvoiset käytännöt muuttuvat pikkuhiljaa.

Kotimaa
Seteleitä.
Tommi Parkkinen / Yle

Toimeentulotuki tulee maksaa tukea hakeneelle, muistuttaa tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen.

Mäkisen mukaan jo hyvän hallinnon periaate edellyttää, että tukea hakenut saa päätöksen omalla nimellään ja että tuki maksetaan hakijan tilille. Päätöksen tekeminen puolison nimellä tuottaa monenlaisia ongelmia, sanoo Mäkinen.

– Hakijalla ei välttämättä ole käyttöoikeutta tilille, jolle tuki maksetaan. Jos hakija on tyytymätön päätökseen, hän ei välttämättä saa tietoa asioistaan, kun päätös on postitettu toisen nimellä. Muutoksen tekeminen on silloin tietenkin vaikeaa.

Tietojärjestelmien taakse ei pidä piiloutua

Yle Häme uutisoi, että Hämeenlinnassa toimeentulotukea hakeneen asiakkuus kirjataan tietojärjestelmään miehen nimellä, silloin kun hakija elää avo- tai avioliitossa. Vakiintunutta käytäntöä perustellaan tietojärjestelmän ominaisuuksilla.

Asiakastietojärjestelmiin on ennenkin vedottu, mutta niihin voi ja pitää tehdä muutoksia.

Pirkko Mäkinen

Mäkinen ei selitystä niele: tietojärjestelmän kankeus ei saa olla syynä epätasa-arvoisille käytännöille. Selitys on kuitenkin tasa-arvovaltuutetulle tuttu.

– Asiakastietojärjestelmiin on ennenkin vedottu, mutta niihin voi ja pitää tehdä muutoksia.

Tuttu tilanne 90-luvulta lähtien

Takavuosina yhteydenottoja toimeentulotuen epätasa-arvoisista maksukäytännöistä tuli tasa-arvovaltuutetulle nykyistä tiuhempaan, kertoo Mäkinen.

– Tällaisia tapauksia on ollut 1990-luvun alkuvuosista asti silloin tällöin eri puolilla Suomea. Viime vuosina yhteydenotot tähän liittyen ovat vähentyneet.

Mäkisen mukaan ongelman kanssa on painittu 2000-luvulla ainakin Oulussa, Tampereella ja Joensuussa.

– Jotkut kunnat perustelivat takavuosina käytäntöä sillä, että he tekevät päätöksen perheen pääasiallisen huoltajan nimellä. Se on aika vanhakantaista, eikä lainsäädännössäkään enää tunneta tällaista käsitettä. Ajatus on kuitenkin saattanut jäädä elämään.

Tilanne ei ole toivoton

Vaikka toimeentulotuen epätasa-arvoisten maksukäytäntöjen kanssa on tehty pitkään töitä, Mäkinen uskoo, että toivoa on. Siihen viittaa se, että yhteydenotot asiasta ovat vähentyneet.

Syrjivät käytännöt kitketään pois jakamalla oikeaa tietoa, toteaa Mäkinen.

– Vanhentuneet toimintatavat muuttuvat asianmukaisella tiedottamisella. Me yritämme pitää sosiaali- ja terveysministeriön ajan tasalla, ja toiveemme mukaan ministeriö ohjeistaa kuntia.