Moni ajelee sakkorenkailla – poliisi muistuttaa vesiliirtovaarasta

Märkä tie ja vesisade vaativat autonrenkailta kulutuspintaa. Moni ajaa kuitenkin syksyisin huonoilla renkailla välittämättä kohonneesta vesiliirtovaarasta. Poliisi huomauttaa sakkorenkaista liikenteessä päivittäin, ja myös katsastusasemilla ongelma on huomattu kesän loppupuolella.

liikenne
Kesärengas, joka on sakkorajalla
Renkaan urasyvyys on jo aivan liian pieni, kun "merkkiviivat" ovat renkaan pinnan kanssa samalla tasallaVesa Vaarama / Yle

Poliisi haluaa muistuttaa ihmisiä autonrenkaiden kulutuspintojen tarkistamisesta. Vesisateet ja märkä tie on liikenteessä riski varsinkin silloin, kun ajetaan renkailla, joiden kulutuspinta on alle sallitun rajan. Lain mukaan kesärenkaiden kulutuspinnan pääurien syvyys on oltava vähintään 1,6 mm, mutta suositeltava määrä on neljästä viiteen millimetriä.

– Tämä on ihan perinteinen asia, että loppukesästä ja alkusyksystä monella alkaa olla renkaat huonolla hapella, ja ne ovat kuluneet kulutusvaroittimiin asti tai ylikin. Näemme näitä tien päällä valvonnassa päivittäin, ja niitä hoidetaan sitten joko huomautuksin tai järeämmin keinoin, kertoo ylikonstaapeli Ari Paloluoma Pohjanmaan poliisista.

Ongelma on tuttu loppukesästä myös katsastusasemilla, joissa autoja hylätään sakkorenkaiden takia.

Vesipatjalla autosta tulee ohjauskelvoton

Ari Paloluoma muistuttaa, että vesiliirtoon voi joutua myös hitaammassa vauhdissa.

– Jos autossa on loppuun kuluneet renkaat, auto voi lähteä vesiliirtoon jo yllättävän pienilläkin nopeuksilla. Auto lähtee vesiliirtoon, kun rengaspinta ei pysty syrjäyttämään sitä vettä, joka jää renkaan ja tienpinnan väliin. Auto nousee silloin vesipatjan päälle, jolloin auton ohjattavuus menee sen sileän tien ja autosta tulee ohjauskelvoton.

Paloluoma veikkaa, että huonoilla renkailla ajaminen on sekä välinpitämättömyyttä että rahan säästämistä väärässä paikassa.

– Moni ajattelee sinnittelevänsä tämän kauden loppuun huonoilla renkailla ja vaihtavansa vasta kevään tullen uusiin, eikä ota huomioon syksyn vesikelejä. Itse voin kerran vesiliirtotilanteessa olleena vakuuttaa, että se ei ole mikään mukava tunne, kun autosta katoaa täysin ohjattavuus aivan yhtäkkiä. Sileä rengas on vesikelissä todella vaarallinen.