Lappia-talon remonttikustannus pursuaa yli äyräitten

Rovaniemen Lappia-talon remontin budjetti ylittyy arviolta 1,2 miljoonalla eurolla. Tällä hetkellä kustannusarvio on vähän vaille 20 miljoonaa euroa. Kustannuksia on nostanut eniten urakkatarjousten vähyys.

Kotimaa
Lappia-talo remontti Rovaniemi elokuu 2014
Marjukka Talvitie / Yle

Alvar Aallon haamu näyttää pelottavan Lappia-talossa rakennusalan yrittäjiä.

Arvotalon urakkapyynnöissä kilpailu ei ole toiminut toivotulla tavalla, tarjouksia on tullut vähän. Sen myötä kustannuksetkin ovat nousemassa alkuperäisistä arvioista.

– Tässä ei ole tullut sellaista oikeaa kilpailutilannetta. Kun on paljon tarjoajia niin hintaakin päästään yleensä sen myötä tavallaan ruuvaamaan alaspäin, Rovaniemen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sakari Trög sanoo.

– Kohde on hyvin vaikea ja haastava hyvin monellekin remontoijalle ja ihan kaikissa asioissa ei ole päästy toivottuun tulemaan.

Eli arvotalon remontointi suoraan sanottuna pelottaa alan yrittäjiä. Mistä liekään kyse, ammattitaidon puutteesta vai vähäisestä riskinoton halusta. Suojelukohteeseen ei haluta sotkea näppejä.

Aikataulu kuitenkin pitää – melkein

Rakennuksessa tehty purkutyö ja uuden rakentaminen on tähän mennessä kuitenkin sujunut ilman yllätyksiä ja kutakuinkin aikataulussa.

Rakennustyön pitäisi alkuperäisen arvion mukaan olla valmiina maaliskuun lopussa ja teatterin pitäisi sen jälkeen päästä muuttamaan uusittuihin tiloihin. Tästä ei olla kaukana.

– Tarkoitus oli ensin, että kaikki on valmiina maaliskuun loppuun mennessä, mutta se on käytännössä mahdotonta, koska av-puoli vaatii täysin puhtaat tilat ennen asennusta, Lappia-talon remontin projektia johtava Rovaniemen markkinakiinteistöt oy:n toimitusjohtaja Heikki Alaluusua sanoo.

– Me on nyt aikataulutettu se sillä tavalla, että rakennuspuoli valmistuu maaliskuun loppuun, näyttämön mekaniikka huhtikuun loppuun ja sitten tämä av-urakka toukokuun loppuun.

Alunperin teatterin arvioitiin pääsevän aloittamaan muuton Lappia-taloon heti maaliskuussa, mutta siitä mennään nyt yli.

– Me kuviteltiin ensin että näyttämötekniikka ja av-tekniikka voitaisiin saada nekin maaliskuun loppuun mennessä tehtyä, mutta se on sula mahdottomuus, koska siellä ei voi tehdä näitä av-asennuksia jos siellä on vähänkin rakennuspölyä. Se täytyy olla loppusiivottu se tila, projektinjohtaja Heikki Alaluusua sanoo.

Mikäli alvarin haamu ei tuo mitään yllätyksiä, teatterin pitäisi päästä kuitenkin muuttamaan loppukeväästä. Seuraava näytäntökausi ensi syksynä alkaa siten Lappia-talon suojissa.